Seat leon Evrokup na Eštorilu

Druga runda Seatovog monomarka takmičenja održava se ovog vikenda na portugalskom autodromu Eštoril.

Sezona je otvorena na francuskom Pol Rikaru i obeležili su je španski vozači Mikel Askona i Fran Rueda, koji se, svaki sa po jednom pobedom, nalaze na prvom i drugom mestu vozačkog poretka. Na trećoj poziciji sledi ih još jedan Španac, prošlogodišnji osvajač Evrokupa Pol Rosel. Male su bodovne razlike među vodećima: Askona ima 18 poena, Rueda 15, a Rosel 14.

Na listi prijavljenih Za nastup na Eštorilu prijavljen je 31 takmičar iz 14 zemalja. Pažnju domaće publike privući če portugalski trkači Manuel Đao, drugoplasirani u Evrokupu 2014, koji je ostao bez bodova u Francuskoj, kao i Lorenco Beirao da Vega, koji nije završio nijednu trku ovogodišnje inauguralne runde.

Beirao
U Trofeju za dame, od ove sezone ustanovljenoj kategoriji Evrokupa, vodeću poziciju zauzima 19-godišnja Francuskinja Lusil Siprijano, koja se koliko prošlog vikenda u svom „leon kup rejseru“ trkala u TCR seriji u Valensiji.

Autodrom Eštoril podignut je 1972. godine, krug je dugačak 4.182 metra, ima 9 desnih i 4 leve krivine i startno-ciljni pravac od 986 metara. Stazu karakterišu izražene promene elevacije – maksimalni uspon iznosi 6,75%, a maksimalni spust 5,56%. S obzirom na blizinu Atlantskog okeana, tu duvaju jaki vetrovi i vremenski uslovi su krajnje promenljivi.

U okviru celosezonske kampanje u Evrokupu, u Portugalu nastupaju i Mladen Lalušić i Dejan Bulatović. Pošto im je staza bila apsolutno nepoznata, srpski i crnogorski vozač u sredu su na njoj izvezli dve probne sesije, a Miroslav Rastović, tim menadžer Lein rejsinga ispričao je na čemu je ekipa radila.

„Vreme nas je posluzilo, nismo imali vecih tehničkih problema. Testirali smo podešavanja i probali dosta sitnica. Pokušali smo da izvezemo što više krugova jer ova staza ‘jede’ gume, pa moramo da napravimo dve suprotne taktike za kvalifikacije i trku. To je veoma komplikovano, pošto se trka 1 vozi samo nekoliko sati nakon kvalifikacija pa ćemo za samo sat vremena morati da promenimo kompletan set-ap na oba auta da bismo bili konkurentni“, objasnio je Rastović.

02.05.2015 - Lucile Cypriano (FRA), SEAT León, JSB Compétition
Na kvalifikacijama za trke druge runde Seat leon Evrokupa pol poziciju je obezbedila Lusil Siprijano, ispred Pola Rosela i Mikela Askone, dok je četvrto mesto zauzeo Manuel Đao.

Bulatović je postigao 21. vreme i startovaće iz 11. reda, a Lalušić je kvalifikacije završio na poslednjem, 27. mestu.