Tim doneo prvu TCR pol poziciju audiju i timu Engstler

Danac Niki Tim nastavio je dominaciju na portugalskoj rundi TCR Internacionalne serije, osvojivši pol poziciju za nedeljnu trku 1. Njegov najbolji Q2 krug bio je tri četvrtine sekunde brži od onog koji je postigao prvi pratilac, Španac Đordi Žene. Timov rezultat doneo je i Likvi moli timu Engstler i automobilu „audi TT“ prvu idealnu startnu poziciju u TCR seriji. Vozač „honde sivik“ Kevin Glison startovaće sa pol pozicije u trci 2.

Niki Tim zabeležio je najbrži krug i u Q1 segmentu i taj rezultat ostvario je s primetnom lakoćom. Pepe Oriola je bio na celog vikenda skoro standardnih 0,681 sekundi iza Danca, a za njim su se poređale timske kolege Đordi Žene i Sergej Afanasjev. Prolazak u Q2 fazu izborili su, od petog mesta naniže: Kelvin Van der Linde, Mihel Nikjer, Andrea Beliki, Stefano Komini, Đani Morbideli, Kevin Glison, Fransisko Mora i dvanaestoplasirani Lorenco Velja.

664277520a424e24934cc70e3183d709
U poslednji čas ispadanja su se spasli Nikjer i Velja, a van igre ostao je Oskar Noges, pa u Q2 sesiji nije bilo nijednog „opela“.

Pored Nogesa, Q1 preponu nisu preskočili ni Mihail Gračov, Žoze Monroj i Igor Skuz. Gračov je ovog vikenda prekomandovan u jedan od Engstlerovih „seata“ i primećujemo da mu je mnogo bolje išlo dok se trkao za volanom „audija TT“.

Drugi segment kvalifikacija vozačima je davao samo 10 minuta da obezbede što bolje startne pozicije za nedelju.

Na polovini Q2 sesije Tim je izvezao krug od 1:54,215 i našao se na čelu poretka, a zatim je dodatno podigao letvicu na 1:53,863 i to vreme niko nije nadmašio, niti mu se približio.

Sergey Afanasyev (RUS) SEAT León, Team Craft-Bamboo LUKOIL Jordi Gené (ESP) SEAT León, Team Craft-Bamboo LUKOILPrava borba vođena je za status prvog pratioca i njeni protagonisti bili su vozači Kraft-Bambu Lukoil tima Đordi Žene i Pepe Oriola. Žene je dobio taj duel, sa prednošću od 79 hiljaditinki nad mlađim kolegom.

Velja je ’ni iz čega’ postigao četvrto vreme, dok se na peto mesto plasirao Kelvin van der Linde, gostujući trkač koji, kao i Niki Tim, uživa podršku Audija.

Morbideli nije sebi smeo da dopusti kalkulacije, nišanjenje 10. mesta i pol pozicije na inverznom startu, već je izvukao maksimum iz balastom opterećenog „sivika“ i završio je šesti. Mesta iza Italijana zauzeli su Komini, Afanasjev i Nikjer, dok je 10. vreme u Q2 postavio Kevin Glison, osiguravši sebi i „hondi“ pol poziciju za trku 2.

Gianni Morbidelli (ITA) Honda Civic TCR, West Coast Racing
Sa 11. i 12. mesta na obema sutrašnjim trkama startovaće Beliki i Mora.

Na kvalifikacijama je učestvovalo 16 takmičara, a toliko će ih se u nedelju i trkati, jer je Kampos rejsing zbog kvara motora parkirao „opel astru“ #22, čiji vozač Armando Parente neće uzimati učešća u ostatku zbivanja na autodromu Algarve.