Ostao nepobeđen: Van Gisbergen prvi i u Tasmaniji

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Šejn van Gisbergen dominirao je prvim trkačkim danom Tasmanija supersprinta i osvojio je šestu uzastopnu trku Australijskog šampionata superautomobila 2021.

Nepobeđen i nepobediv u ovoj sezoni, vozač Tripl ejt “holdena” slavio je ispred timskog kolege Džejmija Vinkapa, a do pobedničkog postolja je dospeo i Anton de Paskvale u DJR “ford mustangu”.

Dominantnu subotu Van Gisbergen je verifikovao i osvajanjem pol-pozicije uz kvalifikacioni rekord staze, a samo mu je spor start uskratio mogućnost da prvi od tri sprinta vikenda provede na čelu kolone od prvog do poslednjeg kruga.

Takmičarski program na trkalištu Simons plejns otvoren je parom polučasovnih treninga, na kojima je u oba slučaja najbrži bio Kam Voters u Tikford “mustgangu”.

Na stazi dugačkoj svega 2,41 kilometar rastojanja su sama po sebi mala, pa su na prvoj sesiji sva 24 takmičara stala u interval manji od 8,5 desetinki, a na drugoj u 0.764 sekunde.

Na kvalifikacijama je, međutim, zablistao Van Gisbergen, najbrži u sva tri njihova dela. Na putu do dominantne pol-pozicije završio je s prednošću od tri desetinke, postigavši i novi kvalifikacioni rekord staze (50.492). U tome mu je zavetrinom pomogao Vinkap.

Voters je za 7 hiljaditih nadmašio Mosterta i obezbedio drugo mesto, a Vinkap je izborio spoljnu stranu drugog startnog reda.

Kada su se svetla ugasila, Van Gisbergen je startovao prilično traljavo, pa su ga do druge krivine obišli i Voters i Vinkap.

Do kraja prvog kruga, Kivi se vratio na drugo mesto, sustigao Votersa i savladao ga u 9. krugu. U nastavku je bio nezaustavljiv i do početka obaveznih pitstopova stvorio je 3 sekunde prednosti nad pratiocima.

Lider šampionata otišao je u boks na polovini distance, u 23. krugu, a do karirane zastave pratiocima je pobegao 4,7 sekundi.

U borbi za drugo mesto Vinkap je savladao Votersa, a priliku je iskoristio i Mostert, pa je Monster enerdži “ford” privremeno potisnut na četvrtu poziciju. I to nije bio kraj njegovom propadanju.

Koristeći raniji odlazak u boks, DJR puleni Anton de Paskvale i Vil Dejvison umešali su se u četvoromeč za treće mesto. Ono je na kraju pripalo De Paskvaleu, koji je sačuvao gume i prvi put izašao na podijum kao vozač “forda” Dik Džonson rejsinga.

Mostert je u drugom delu trke savladao Dejvisona i obezbedio četvrtu poziciju. Voters je na cilj stigao tek šesti, ispred dva “holdena” Tima 18, Marka Vinterbotoma i Skota Paja.

Erebusovi debitanti Vil Braun i Brodi Kostecki kompletirali su plasman najboljih deset.

Van Gisbergen je posle Vinkapa i Krejga Laundsa tek treći vozač u istoriji Superautomobila sa sedam osvojenih trka u nizu. U taj bilans računaju mu se sve ovogodišnje pobede, kao i trijumf na Bathurstu 1000, finalnoj rundi 2020.

Ipak, Šejn je upozorio da bi mu u nedelju moglo biti teže: “Spržili smo zadnje gume, to će nas čini ranjivim za sutra. Namučićemo se u jednoj fazi jedne trke, moraćemo da odaberemo u kojoj.”

Posle današnje dvostruke Tripl ejt pobede, dvojac slavnog tima nastavlja da drži i prva dva mesta u generalnom: Van Gisbergen sa 153 boda više od Vinkapa.

Program na Simons plejns trkalištu nastavlja se sutra, dvema turama kvalifikacija i parom sprintova.