Pelinen: Nije bilo lako, možda je tako izgledalo

Spisku osvajača TCR trka na Spa Frankoršampu se priključio i Aku Pelinen, kao prvi Finac kome je to pošlo za rukom.

“Iako je možda izgledalo drugačije, pobeda nije bila jednostavna, ali je bila lepa. Čim su se svetla ugasila, perfektno sam startovao, izgleda da postajem dobar u tome. Plan je bio da forsiram u početnim krugovima, a da zatim pokušam da pričuvam gume. Auto se danas ponašao veoma dobro, ali sam, prema očekivanju, s gumama počeo da se mučim u drugoj polovini trke.”

“U poslednja dva kruga bilo je veoma teško, pokušavao sam da ne gledam u retrovizore, da ostanem usredsređen na vožnju i da ne grešim. Sve je prošlo dobro i ova prva pobeda je olakšanje. Definitivno će mi pomoći da izgradim samopouzdanje. Još imamo posla na automobilu, ali je brzina tu i zahvaljujem ekipi na sjajnom poslu”, ispričao je 22-godišnji vozač “honde sivik TCR”

2016-2016-Spa-Race-1---14-APepe Oriola probio se na drugo mesto već u prvom krugu, ali tu je njegov napredak i okončan. “Zadovoljan sam, ali se pomalo i kajem zbog lošeg starta. Da sam krenuo bolje, mogao sam i da pobedim, jer sam imao bolji tempo od Akua. Svejedno, ovo je dobar rezultat, jer sam se značajno približio Morbideliju u generalnom”, istakao je Španac, koji je sada 12 poena iza veterana iz Pezara.

Najstravičniju scenu na belgijskoj trci 1 priredio je mađarski tinejdžer Atila Taši, koji je u poslednjem krugu čeono i žestoko udario u zid od guma na krivini Puon.

Vozač B3 rejsinga sam je izašao iz polupanog “leona”, a posle udesa je pokušao da “spusti loptu”: “Izgledalo je spektakularnije nego što je zaista bilo ozbiljno”, rekao je 16-godišnjak. “Pukla mi je jedna od prednjih guma i sleteo sam. Ništa nisam mogao da učinim da sprečim uletanje u zid od guma, ali je na sreću zid debeo na tom mestu i to je umanjilo štetu, iako su prizori na televiziji izgledali vrlo dramatično.”

Taši se nada da će sutra startovati, a odgovorni u ekipi smatraju da to nije nemoguće.

2016-2016-Spa-Race-1---09-A“Najvažnije je da je Atila u redu. Čak ni auto ne deluje previše oštećen, učinićemo sve šta možemo da bismo ga popravili za sutrašnji dan”, kazao je tim menadžer B3 rejsinga David Bari. Incident u Belgiji predstavlja treći krupniji ovosezonski udes u mađarskom timu – Taši se slupao na otvaranju sezone u Bahreinu, a Borković je udario u zid na Eštorilu.

Mato Homola proveo je veći deo trke 1 na 6. poziciji, odakle je pratio borbu Vernea i Neša za 4. mesto. Pošto je Verne u više navrata vozio preko granica staze, Slovak je smatrao da je kažnjavanje pilota “folksvagena” samo pitanje vremena i ispostavilo se da je bio u pravu. Verne je konačno sankcionisan zato što je u jednom trenutku torpedovao Neša, pa je Homola prošao kroz cilj kao četvrti.

“Dobro sam startovao i radio sam na tome da prestignem Neša. Nije bilo lako, ali imao sam brzinu. Zatim me je Verne obišao, ali smo na kraju videli koliko je auto-sport nepredvidljiv: ja sam završio četvrti. Sutra startujem sa 5. mesta i tome se radujem”, istakao je takmičar iz Bratislave.