Pet novih “sivika” startuje u Marakešu, Gerijeri cilja reprizu 2017.

Ovog vikenda Honda rejsing ulazi u novu eru turing trkanja na ulicama Marakeša, koje su domaćin inauguralne runde Svetskog kupa turing automobila.

Japanski proizvođač biće prisutan sa pet “hondi sivik tajp R” najnovije generacije, a u kategoriji u kojoj su fabričke ekipe zabranjene, automobili su povereni paru uspešnih klijentskih ekipa, Minih motorsportu i Butsen Žinion rejsingu.

Esteban Gerijeri je možda i najjači adut nemačkog tima. Argentinac je osvojio uvodnu WTCC trku u Marakešu 2018, a prošlu sezonu je završio kao pobednik za Hondu u tadašnjoj glavnoj trci u Kataru. On će u Maroku prvi put nastupiti za volanom TCR tehnike.

“WTCR me neverovatno uzbuđuje. Nalazim se u šampionskoj ekipi, imam dvojicu vrlo moćnih kolega: Jan ima ogroman potencijal, a Džejms donosi svoje ogromno iskustvo iz svih različitih tipova turing trkanja. U Marakešu sam prošle godine stigao do svoje prve WTCC pobede i želja mi je da ovog puta to ponovim. Moj je cilj jasan, da osvojim titulu. Verujem da mi je Honda dala auto za to, a da Minih motorsport poseduje pravu strukturu da me u tom cilju podrži”, kazao je trkač iz Buenos Ajresa.

Njegov timski kolega je mladi Alzašanin Jan Erlaher, prošle godine turing debitant i pobednik trke u Argentini. Sestriću Ivana Milera je velika ambicija da izgradi sopstvenu reputaciju i potvrdi se kao jedan od vodećih pilota serije.

Photo Frederic Le Floc’h / DPPI

“Pre godinu dana pripremao sam se za svoj debi na svetskoj turing sceni u Marakešu, a otad sam osvojio jednu trku i poraslo mi je samopouzdanje zahvaljujući iskustvu stečenom tokom trkanja s nekim od najuspešnijih vozača u kategoriji. Za 2018. imam nov tim i nov automobil i zasad se neverovatno dobro uklapano. Mislim da će ovo biti jedna od najneizvesnijih globalnih turing sezona, a čak desetorica vozača mogu da osvoje šampionat. Moj je cilj da budem među njima”, rekao je Erlaher.

Trio postave iz Friderzdorfa kompletiraće Džejms Tompson, koji je davne 2008. postao prvi osvajač trke za Hondu u tadašnjem Svetskom šampionatu. Sa modelima japanske marke, pilot iz Jorka je osvajao ETC kup i pobeđivao u turing šampionatima Britanije i Danske.

“Pre samo nedelju dana zvao me je Minih motorsport da pita da li bih voleo da se trkam ove godine i nisu dugo čekali da im kažem da”, ispričao je Tomo. “Iako sam testirao samo jedan dan, očigledno je da je “honda sivik tajp R TCR” izvanredna trkačka sprava, sve što jedan turing auto treba da bude i zato sam ubeđen da nam je početna pozicija dobra. Mnogo je vozača u WTCR koji se nikada nisu trkali na aktuelnoj konfiguraciji Marakeša, zato planiram da u svoju korist iskoristim iskustvo iz 2016, kada sam bio u vođstvu pa me je drugi vozač okrenuo na pisti.”

Valonski Butsen Žinion drugi je WTCR klijentski tim Honde. Za Marakeš, on se oslanja na vozački par iz Beneluksa, koji čine superiskusni Holanđanin Tom Koronel i belgijski tinejdžer Benžamin Lesen.

Obojica su već vozili za ekipu iz Vavra. Koronel je gostovao u TCR Beneluks i TCR Internacionalnoj seriji, a kao WTCC takmičar prvi je osvojio trku na aktuelnoj konfiguraciji polustalne piste Mulaj El Hasan.

Photo Paulo Maria / DPPI

“Sezona 2018. za mene je novi početak, jer se na svetskom nivou prvi put trkam za Butsen Žinion rejsing i u “hondi”. Ipak, za taj tim i s tim automobilom već sam 2016. i 2017. vozio u TCR Beneluks, što znači da imam iskustva i već čvrste veze u ekipi, a to pomaže. Prvi sam vozač koji je pobedio u WTCC-u na aktuelnoj konfiguraciji staze u Marakešu, nalazim se u jedom od vrhunskih WTCR timova i, prođe li sve po planu, ovo bi mogla da bude moja najbolja sezona za dugo, dugo vremena”, najavio je vozač iz Nardena.

Osamnaestogodišnji Lesen je aktuelni šampion TCR Beneluks, Butsen Žinion ga je angažovao kao test i rezervnog vozača, pa ovog vikenda nastupa umesto povređenog Tijaga Monteira.

“Meni je ostvarenje sna što ulazim u WTCR kao aktuelni šampion TCR Beneluks, ali sam potpuno svestan okolnosti koje su stvorile ovu priliku”, komentarisao je Lesen. “Zato znam da moram da se pokažem najbolje što mogu pre nego što se Tijago Monteiro potpuno vrati u formu i preuzme automobil. On će biti u garaži u Maroku i meni će to bito od ogromne pomoći. Nadam se da će moći sa mnom da podeli neke tajne svoje prošlogodišnje pobede u Maroku, kako bi mi pomogao da postignem dobar rezultat za tim i za Hondu.”

Svetski kup turing automobila 2018. donosi tri trke po vikendu i novi bodovni sistem, po kom će trka 3 vredeti najviše, subotnja trka 1 nešto manje, a nedeljna trka 2 najmanje, budući da se u njoj primenjuje inverzija startnog rasporeda iz drugih, nedeljnih kvalifikacija.