Protim odbacuje odgovornost, Borković bez komentara

Želeći da do detalja istražimo situaciju nastalu posle neučestvovanja Dušana Borkovića na WTCC trkama u Maroku i objave srpskog automobiliste da napušta Svetski šampionat zbog “nepremostivih problema koje je imao sa Protim rejsingom”, kontaktirali smo obe sukobljene strane.

Postavili smo im po 12 istih pitanja, na koje smo od italijanske ekipe dobili odgovor, ali ga nismo objavili ranije, jer smo želeli da čujemo i Borkovićevu verziju.

U međuvremenu, Borkovićev menadžment nas je obavestio da na ta pitanja do daljeg ne može da odgovori, smatrajući da je stvar isuviše pipava i da bi u ovom trenutku mogla da naškodi Dušanu. Kako saznajemo, problem je i u potencijanom sudskom procesu protiv Protima. S druge strane, takođe nezvanično, doznali smo i da je italijanska ekipa već pripremila tužbu.

11014932_670846219692426_4171497436615689434_n 11025762_670532713057110_5691397020099069623_n
Pitanja Serbiaringa glase:

1. Kada je Borković prvi put boravio u radionici Protima i kada je isprobao poziciju sedenja u „siviku“? Mora da je na licu mesta bilo očigledno da on ne može normalno da stane u auto, te da postoji problem sa sedištem i pozicijom sedenja. Šta je tačno urađeno da se situacija popravi pre prve WTCC runde?

2. Koliko znamo, Borkovića su i Protim rejsing i lekari savetovali da ne startuje u Argentini jer bi to bilo isuviše opasno. Zar nije bilo podjednako opasno da startuje i u Maroku? Ako tu nije postojala opasnost, šta se promenilo nabolje? Da li je sa bilo koje strane bilo upozorenja ili saveta da bi ne bi trebalo da nastupi ni u Maroku?

3. Saopšteno nam je da je sigurnosni kavez na „hondi“ pre Maroka modifikovan kako vozač ne bi udarao nogom u njega. Šta je tačno učinjeno i da li takva modifikacija zahteva FIA odobrenje i/ili homologaciju?

4. Koji su (prema vašem znanju) svi koraci u proceduri zamene sedišta i pripadajućih elemenata, uključujući sam proces zamene, njegovo trajanje i koliko bi se čekalo na FIA homologaciju za to?

5. Najavljeno je da će pre Marakeša u „hondu“ #98 biti ugrađeno već homologirano, postojeće i šire sedište. Koliko znamo, to se nije dogodilo. Zašto?

6. Glavna zamerka Borkovićevog tima u vezi sa situacijom u Marakešu tiče se amortizera na „siviku“ #98. Šef Protima Valmiro Prezencini izjavio je da je iste amortizere Benani vozio „u Kini 2014, kada je pobedio“. Govori se da ostale „honde“ imaju amortizere novije specifikacije i nama je u nedelju 19.aprila rečeno da je Borković takve amortizere naručio i platio ih kako bi mogli da budu ugrađeni na auto za Marakeš. Ako je takav dogovor postignut sa Protimom, kada je to dogovoreno i zašto nije tako učinjeno?

7. Teoretski govoreći, kako u navedenom slučaju teče procedura – da li se amortizeri naručuju od J.A.S. motorsporta, ili od Protima?

8. Kada je Borković shvatio da na automobilu u Maroku neće imati amortizere koje je očekivao? Tek pošto je stigao u Afriku, ili ranije?

9. Da li je postojao ikakav sličan problem sa kočnicama automobila #98? Da li „honda“ Protima ima istu specifikaciju kočnica kao i fabričke i Mihelisova, ili ove druge imaju neku noviju evoluciju? Da li je stanje kočnica dodatno pogoršano visokim temperaturama u Maroku?

10. Šta je tačno kazano kada je Prezenciniju saopštavana odluka da Borković ne vozi u nedelju i kakvi je argumente tim upotrebio u pokušaju da ga nagovori da ipak nastupi?

11. Rečeno nam je da su se u nedelju pre trke sastali Borkovićev menadžer i Valmiro Prezencini. O čemu je razgovarano i da li je ta diskusija dovela do prekida ugovora između tima i vozača?

12. Može li se reći da je saradnja raskinuta uz obostranu saglasnost, ili je to više bila odluka jedne strane, i koje? Drugačije rečeno, da li je Borković napustio tim ili je iz njega izbačen?

presenzini 589_BORKOVIC (na fotografijama: direktor Protim rejsinga Valmiro Prezencini i Dušan i Andrijana Borković)

Zbirni odgovor Protim rejsinga dobili smo elektronskom poštom i prenosimo ga u celosti.

„Naša „honda sivik“ ima sve unapređene delove prema FIA homologaciji za sezonu 2015, bez koje ne bismo mogli da se trkamo u FIA Svetskom prvenstvu turing automobila 2015. U Argentini i Marakešu naš auto su pregledali za to zaduženi delegati i prošao je tehnički pregled, zadovoljavajući bezbednosne i tehničke kriterijume.“

„Tehnički delovi koji nisu precizirani FIA homologacijom za 2015. predstavljaju profesionalnu tajnu svakog tima i ne želimo da ih otkrivamo javnosti. Primera radi, ni Ferari ni Mercedes ne otkrivaju svoje tehničke tajne.“

„Odluku o neučestvovanju donela je Dušanova supruga (menadžer). Na naše iznenađenje, ona nam je to usmeno saopštila u nedelju, malo pre trke 1 u Marakešu i bez ikakvih pregovora. Dušan nije bio prisutan.“

„Po našem mišljenju, ovaj problem nije sportskog, ni tehničkog, već drugog karaktera.“