Pure ETCR, Aragon: Baptista i Askona slavili u prvim trkama vozača iz šešira A

Pure ETCR šampionat nastavljen je danas na autodromu Motorland Aragon.

U nešto drugačijem programu u odnosu na prvu rundu sezone, vožene su samo borbe u okviru runde 1, a po jednu pobedu u grupi A ostvarili su Ferarisova “đulija” i “kupra”.

Prvu rundu čine dve trke u kojima se takmiče po tri vozača. Pobednici trka prve runde osvajaju 15, drugoplasirani vozači 10 i trećeplasirani 4 poena.

U prvoj trci su se susreli Hjundaijev Tom Čilton, predstavnik Romeo Ferarisa, Rodrigo Baptista i predstavnik Kupre, Đordi Žene. Baptista je najbolje startovao, dok je Čilton pao na začelje, ali je iskoristio dodatno ubrzanje i pretekao Ženea, a nakratko i Baptistu, ali je ostao na drugom mestu. Englez je pokušao napad ponovo na kraju trećeg kruga, ali je otišao preširoko.

Žene je na početku pretposlednjeg kruga iskoristio gotovo sve svoje dodatno ubrzanje i prošao “veloster” i “đuliju”. Identična situacija se desila u narednom krugu, kada je Žene pogrešio na kočenju i predao Čiltonu prvo mesto, posle čega su na startno ciljnom pravcu vozač “hjundaija” i vozač “kupre” imali kontakt. Baptista je jedini sačuvao dodatno ubrzanje u poslednjem krugu i iskoristio ga maksimalno da u foto-finišu pretekne “kupru” za pobedu.

U drugoj trci su se na startnim kapijama poređali “veloster N” Augusta Farfusa, Romeo Feraris “đulija” Stefana Koletija i Zenge “e-rejser” Mikela Askone. Vozači su u prvom krugu otišli na pogrešan deo staze, umesto da skrenu na kraću konfiguraciju u formaciji Farfus-Askona-Koleti. Koleti je u drugom krugu napravio grešku i sišao sa staze u šljunak.

U finišu četvrtog od pet krugova, Askona je uspeo da pretekne Farfusa, nakon što su vozili naporedo kroz nekoliko krivina, ali je Španac najbolje iskoristio dodatnu snagu i izgradio je prednost koja mu je bila dovoljna da pobedi u prvoj trci na domaćem terenu.

Ovi rezultati znače da će se kao pobednici, sutra u prvoj trci runde 2 za vozače iz šešira A sastati Askona i Baptista, koji imaju po 15 poena, dok će u drugoj duel voditi Farfus i Žene, koji imaju po 10, dok će treći duel u okviru šešira A u drugoj rundi biti između Koletija i Čiltona koji su osvojili po 4 poena.

Trke prve runde za vozače iz šešira B su na programu od 18:00 sati.