Superautomobili: Ovog vikenda Taunsvil 500, idućeg Taunsvil supersprint

Zbog epidemijske situacije u Australiji, organizator Superautomobila pribegao je sigurnom i prošle godine već primenjivanom rešenju: organizovanju trka na istom mestu tokom dva uzastopna vikenda.

Prva je na rasporedu runda Taunsvil 500 – ukupno šesta u kalendaru – koja podrazumeva dve trke od po 250 kilometara (88 krugova), uz dva obavezna pitstopa i dolivanje goriva.

Nedelju dana kasnije, 17. i 18. jula, na istoj uličnoj stazi Rid park, dugačkoj 2,86 kilometara, biće vožen supersprint format, sa jednom trkom u subotom i dvema u nedelju.

Organizator serije bio je prinuđen na ovakav korak jer po ugovoru sa televizijskim stanicama mora da upriliči dvanaest takmičarskih vikenda, što nije jednostavno u uslovima stalnih promena restriktivnih mera i karantinskih propisa na granicama država Komonvelta Australija.

Tankovanja u Superautomobilima nije bilo još od prve ovogodišnje runde na Maunt Panorami.

Danlop je u Taunsvil dopremio i meke gume, čija je upotreba u svakoj od trka obavezna.

Rid park je u Superautomobilima debitovao 2009. godine, kao “hibridna” staza čija trasa manjim delom koristi ulice, a 70% kruga čine namenski izgrađene sekcije koje vode kroz park.

Sa visokim ivičnjacima i zonama snažnih kočenja, Taunsvil važi za stazu koja je surova prema tehnici.

Kvalifikacioni format za obe 250-kilometarske trke je isti: sesiju od 15 minuta voze svi takmičari, a Top 10 “superpol” rezervisan je za desetoricu najbržih.

U generalnom plasmanu vodeći je dvojac Tripl ejt rejsinga, Šejn van Gisbergen ima 221 poen ispred kolege Džejmija Vinkapa.

Treće mesto takođe zauzima vozač “holden komodora” Čaz Mostert (-230 za liderom), a četvrtoplasirani Vil Dejvison (-274) najbolje je rangirani pilot “ford mustanga”.

Vikend nudi maksimalno 300 poena.

Akcija na Taunsvilu 500 otvorena je danas, parom 40-minutnih treninga. Na prvom je najbrži bio Dejvid Rejnolds u “mustangu” Keli Grouv rejsinga (1:12.797), a na drugom i bržem na čelu poretka našao se Van Gisbergen (1:12.381).