Pure ETCR, šešir B: Ekstrem doneo još dve pobede Kupri

Švedski trkač Matijas Ekstrem pobedio je u obe svoje trke na Valelungi u današnjem takmičenju Pure ETCR vozača iz šešira B.

Nakon takmičara iz šešira A, trkači iz šešira B su započeli svoju prvu rundu. Nju su činile dve trke u kojima se takmičilo po tri vozača. Pobednici su osvajali 15, drugoplasirani 10 i trećeplasirani 4 poena.

U prvoj trci prve runde su se susreli Hjundaijev Žan-Karl Verne, i dvojica vozača Romeo Ferarisa, Luka Filipi i Oliver Veb. Filipi je iskoristio startno mesto sa unutrašnje strane i najbolje se pozicionirao kako bi prvi prošao kroz prvu krivinu.

Verne je loše startovao i ostao iza dve “đulije ETCR”. Međutim, na polovini kruga, trka je prekinuta jer se jedna startna kapija nije automatski “sklonila” sa staze.

Na restartu je Verne bolje krenuo i pretekao Veba sa spoljne strane u prvoj krivini. Francuz je vršio veliki pritisak na Filipija, ali nije uspeo da ga prođe do karirane zastave. Italijan je doneo drugu današnju pobedu Romeo Ferarisu i ekipi M1RA.

Na kapijama za početak druge trke prve runde poređale su se “kupre” Matijasa Ekstrema i Danijela Nađa i “veloster N” Džona Filipija. Ekstrem je poveo od početka ispred vrlo sporog Filipija, koji je zadržavao Nađa sve do kraja četvrtog kruga kada je Mađars pretekao Francuza u poslednjoj krivini.

Uz najbrži krug, Ekstrem je doneo četvrtu pobedu “kupri”, dok je Filipi na prelasku preko ciljne linije zaostajao desetinku za Nađom.

U tri trke koje čine drugu rundu takmiče se po dva vozača. Svaki pobednik osvaja 12, svaki drugoplasirani 6 poena.

Na startu prve trke druge runde bili su prisutni osvajači trka prve runde. Ekstrem je iskoristio startnu poziciju sa unutrašnje strane za bolji prilaz prvoj krivini. Filipi je pokušao da mu pruži otpor sa spoljne strane, ali je ipak trostruki DTM šampion uspeo da odoli napadu i pobedi, što je peta pobeda “kupre” ove subote.

Verne je na identičan način kao Ekstrem pobedio Nađa u drugoj trci druge runde, što je tek druga pobeda za Hjundai danas. Ona dovodi Vernea na drugo mesto u generalnom plasmanu vozača iz šešira B.

Identično je treću trku druge runde započeo Veb, drugi predstavnik Ferarisa u ovom šeširu. On je uspeo da sa startne pozicije sa unutrašnje strane postavi svoju “đuliju ETCR” na trkačku putanju pre “velostera N” kojim je upravljao Džon Filipi. Korzikanac nije uspeo da sustigne Veba tokom 7 krugova, tako da je Romeo Feraris upisao svoju treću pobedu na Valelungi.

Nakon ovih dešavanja, Ekstrem je prvi sa 27 poena, ispred Vernea koji ima 22 i Luke Filipija koji ima 21 poen. Veb i Nađ su izjednačeni sa po 16, dok Džon Filipi ima 10 poena.

Ovim je kompletiran prvi Pure ETCR takmičarski dan, a program se nastavlja sutra kada su na rasporedu treća runda i superfinala svakog šešira, kada će po šest automobila biti na stazi u istoj trci.