Rasta čeka nova promena discipline: Možda se i vratim u DTM

Da karijera profesionalnog trkača nije jednostavna, čak i ako je najbolji u onome što radi, pokazuju nove turbulencije na sportskom putu Renea Rasta.

Koliko prošle godine, trostruki DTM šampion morao je da traži novu disciplinu jer je njegov poslodavac Audi odlučio da napusti nemačku tradicionalnu turing seriju.

Sve je rešeno “u kući”: Rast je pokazao šta može na šest letošnjih berlinskih trka kojima je zatvorena sezona Formule E, pa ga je Audi u 2021. smestio u kokpit svog električnog jednoseda, gde je timski kolega Lukasa di Grasija.

Rast je i stigao u Formulu E vođen željom da na duže staze ostane fabrički vozač Audija, a ova kategorija je jedina u kojoj marka iz Ingolštata ove godine ima fabričku ekipu.

Spreman da tu gradi dugoročnu karijeru, on je rešio da se potpuno posveti Fomuli E i odustao je od mogućih DTM nastupa kako mu se takmičarski termini ne bi poklapali i štetno uticali na njegove performanse.

Međutim, njemu se neće dati da u novoj disciplini provede duže vreme kao fabrički vozač kuće. Odmah posle decembarskih predsezonskih testova Formule E u Valensiji, Audi je objavio da će napustiti ovu seriju na kraju 2021.

Ideja brenda je da pokrene dva nova programa: povratak u svet endurans trkanja s novim LMDh konceptom i stvaranje električnog automobila za Dakar reli.

Još jedna Audijeva promena prioriteta i orijentacije Rastu donosi nov period neizvesnosti i moguće ponovno prilagođavanje nekoj novoj disciplini kojom će se brend sa četiri prstena baviti u budućnosti.

Rene ne skriva nameru da ostane na platnom spisku Audija i posle Formule E, a ako proizvođač planira povratak na 24 časa Le Mana sa LMDh projektom, to 34-godišnjem pilotu mora da deluje kao privlačna mogućnost.

Problem je u tome što se ne očekuje da se Audi vrati u vrhunski šampionat sportskih automobila barem do 2023, što znači da Rasta čeka tranziciona godina u nekoj kategoriji koja nije ni Formula E ni WEC.

I tu se u perspektivi otvara mogućnost da se DTM superstar vrati u prvenstvo u kom je superstar i postao, u DTM, ali sada po GT3 standardu. Rast bi ga vozio kao fabrički pilot na pozajmici u nekom od klijentskih, ali od Audija podržanih timova.

Portal Motorsport.com pitao je Rasta kako će odlazak Audija iz Formule E uticati na njegovu budućnost i dobio sledeći odgovor: “Zasad me to zaista ne pogađa. Sada se koncentrišem na Formulu E. O svemu što bi sledilo posle nje stvarno bismo morali da razgovaramo.”

“Sebe dugoročno vidim sa Audi sportom i nadam se da ću biti u bilo kom programu koji sledeći dođe, LMDh ili kom god. Možda to ponovo bude DTM. Zaista moram da vidim šta će biti sledeće. Ali, ove godine, kao što sam rekao, fokus mi je u potpunosti na Formuli E, a zatim ćemo videti šta je sledeće.”

Rast je priznao da mu je novi DTM, “sveden” sa Klase 1 na GT3 specifikaciju, manje zabavan. Serija više nema tradicionalne fabričke timove i u njoj voze isključivo klijentske ekipe, s različitim stepenom podrške proizvođače, neke i bez nje.

“Pa, automobili su očigledno malo sporiji nego prethodnih godina. To više nisu pravi prototipovi i vozaču je to svakako nešto manje zabavno”, primetio je Rast.

“Ali, ja i dalje mislim da je važno da DTM platforma ostane živa, jer su odatle, kao i iz pratećih serija, mnogi vozači došli u Formulu 1. Na primer, Luis Hamilton iz Formule 3 (F3 Evroserija, tada vožena kao DTM prateći program – prim.).”

“Ja DTM posmatram kao celokupnu platformu za prateće serije i druge vozače koji su u nju uključeni, a zatim se rašire po različitim vrstama trka i disciplinama auto-sporta. Po meni je važno da se ta platforma održi u životu, kakvi god se automobili trkali.”

Upitan šta bi ga navelo da se vrati u DTM, Rast je rekao: “Automobili su očigledno manje atraktivni, ranije su bili mnogo brži. GT3 automobili su takođe atraktivni, ali očigledno manje. Međutim, videćemo.”

“DTM je još veoma važan u Evropi, videćemo kuda vodi moj put. Neću isključiti mogućnost da jednog dana budem u DTM-u, ali se u ovom trenutku usredsređujem samo na Formulu E.”

Odlazak fabričkog Audija ne znači i nestanak ovog imena iz Formule E. Kuća će nastaviti da isporučuje pogonske jedinice klijentskom Virdžin rejsingu još godinu dana, tokom poslednje sezone bolida druge generacije.

Rast ne nagoveštava da bi mogao da ostane u Formuli E i po isteku aktuelne kampanje, mada se o šampionatu izražava krajnje pohvalno: “Moram da kažem da je to baš kul šampionat i da mi se mnogo dopada. Uvek ima akcije. Čini mi se da mi je tokom trke puls uvek preko 200! Dakle, trkanje je veoma zabavno i zanimljivo, a videćemo šta nosi budućnost.”