Reno sport R.S. 01 debitovao na stazi

Sredinom ove nedelje, Reno sport tehnologije i svi tehnički partneri kompanije započeli su sa testiranjem autombila “reno sport R.S. 01” na stazi Rikardo Tormo u Valensiji. Buduća zvezda Reno sport trofeja i Svetske Reno serije pokazala se kao brza i pouzdana već u svojim početnim koracima na pisti.

Posle zvaničnog predstavljanja 27. avgusta na Moskovskom auto-salonu, “reno sport R.S. 01” prvi put je dotakao asfalt na italijanskoj Frančakorti, gde je prešao pedesetak probnih kilometara.

Međutim, prva prava test vožnja automobila spektakularnog stila i izuzetnih performansi bila je rezervisana za Valensiju. Ovom prilikom, kokpit je poveren Špancu Albertu Kosti, bivšem osvajaču Evrokupa Formule reno 2.0 i šampionu Megan trofeja, i njegovom zemljaku Andiju Součeku, nekadašnjem prvaku Formule 2, a danas trkaču Blanpan endurans serije.

03111802_0106_ _H0Y8630Okosnica test programa bilo je upoznavanje automobila pre početka rada na njegovom razvoju. Tokom prva dva dana testiranja u Španiji, “reno sport R.S. 01” prešao je više od 400 neproblematičnih kilometara i vreme kruga na pisti Rikardo Tormo brzo je sišlo na 1:30 (upoređenja radi, DTM pol pozicija 2012. “vredela je” 1:26,4).

Namenjen takmičenju u Svetskoj reno seriji, s ciljem da najbolje trkače prosledi u GT prvenstva i Svetski endurans šampionat, ovaj automobil ima zadatak da bude novo merilo vrednosti u promotivnim takmičarskim kategorijama sa prekrivenim točkovima. Sleduje mu intenzivan razvojni program koji će trajati do decembra meseca, a gledaoci će, pak, imati prilike da ga premijerno vide tokom ovogodišnjih trka Reno serije na Pol Rikaru i Heresu, a pre takmičarskog debija u sezoni 2015.

Renault_60850_global_en“Reno sport R.S. 01″ je na stazi, to je prvi rezultat celokupnog rada našeg takmičarskog odseka, kao i svih naših tehničkih partnera”, rekao je Kristof Šaplen, direktor Reno sport tehnologija zadužen za tehniku i takmičenja. “Sve je išlo po planu prilikom prvog izlaska na stazu, i tokom dužih i tokom kraćih vožnji, i to je velika satisfakcija.”

“Reno sport R.S. 01” je rođen dobar”, rekao je Andi Souček. “Po prolasku kroz period upoznavanja, napravili smo velika poboljšanja u svim oblastima. To je veoma konkurentan automobil, njegov potencijal zapanjuje! Veoma brzo smo osetili njegovu ogromnu silu aeropotiska i balans, verovatno zahvaljujući kombinaciji aerodinamike, težine i guma. Dosta obećava ono što dalje može da se uradi kako bi auto postao još bolji. Reno sport i njegovi partneri na dobrom su putu da postignu ono što su hteli: automobil između DTM-a i GT3, sa performansama koje ga čine dostupnim vozačima na svim nivoima.”