WTCC TV publika u prvoj polusezoni brojnija za 33%

Eurosport, promoter FIA Svetskog šampionata turing automobila, objavio je medijski izveštaj agencije Repukom o parametrima gledanosti WTCC-a nakon izvezenih prvih šest rundi 2014. godine.

Sva tri indikatora pokazuju trend rasta: vreme emitovanja, zbirni broj gledalaca i medijski uticaj.

Vreme emitovanja povećano je za 9,6% u odnosu na sezonu 2013. i za prvih šest rundi iznosi ukupno 546 sati na internacionalnom nivou.

Medijski uticaj porastao je za 42,5% u odnosu na sezonu 2013. Ovo zahvaljujući povećanom broju gledalaca specijalizovanih WTCC prenosa i emisija, ali i zahvaljujući povećanom prisustvu šampionata u vestima, uprkos snažnoj konkurenciji FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu.

272_MORBIDELLI ROBY1311_resultRejtinzi prenosa uživo na Eurosportu zabeležili su rast od 40% u odnosu na 2013, što je najveći godišnji skok u protekloj deceniji, koliko WTCC postoji.

Ukupno uzev, zbirni broj gledalaca za prvih šest WTCC rundi skočio je za 33% na 92 različita svetska TV kanala, od kojih 61 emituje signal besplatno, a 31 su kablovski ili satelitski kanali, ili su u pitanju panregionalni kanali, u više od 188 zemalja.

Ulrih Laher, direktor Repukoma, objasnio je: „Brojčani medijski pokazatelji Svetskog šampionata turing automobila veoma ohrabruju i ilustruju stabilan razvoj kako serija nastavlja da raste. Repukom očekuje da će se taj pozitivni trend nastaviti do kraja sezone, jer je od Spa Frankoršampa počelo široko pokrivanje WTCC-a na panregionalnoj osnovi u Južnoj Americi, a očekuje se da će kineski emiteri početi da prikazuju značajnu minutažu snimaka ranijih ovosezonskih trka kada WTCC bude došao u Aziju, kako smo primetili da čine tokom poslednjih pet godina.“

„Nova generacija automobila, novi timovi, novi vozači, pravo trkanje – prelaskom na TC1 tehnička pravila WTCC nije izgubio svoje gene. Sada pružamo bolju predstavu na televiziji: živu, kompaktnu, razumljivu i gledaocima zabavnu. Dobro je videti da se sav trud Međunarodne automobilske federacije, Eurosporta i WTCC timova isplatio kroz porast medijske pažnje,“ prokomentarisao je Fransoa Ribeiro, prvi čovek Svetskog prvenstva turing automobila.