Zanardi osvojio tri medalje na Svetskom šampionatu za parabickliste

Legendarni trkač, dvostruki šampion Kart serije, bivši vozač F1 i WTCC-a i ambasador BMW brenda, Alesandro Zanardi, osvojio je dve zlatne i jednu srebrnu medalju na Svetskom šampionatu za parabicikliste.

Takmičenje je održano u Grinvilu u Južnoj Karolini u Sjedinjenim državama, a Zanardi je još jednom potvrdio da je jedan od najboljih paraatletičara na svetu. Slavio je u MH5 kategoriji (disciplina ručni bicikl za muškarce), a osvojio je zlato i sa italijanskim nacionalnim timom.

P90161185 P90160772Drumsku trku u Grinvilu, dugu 61,2 kilometra, Zanardi je započeo kao aktuelni šampion, a takmičenje se pretvorilo u pravi triler. Vodeća grupa držala se zajedno takoreći od početka do kraja, a odluka o pobedniku doneta je u poslednjih nekoliko metara. Zanardi je do kraja vodio borbu sa rivalom iz Južne Afrike Ernstom van Dajkom, koji je uspeo da zadrži prednost od samo nekoliko hiljaditinki i preotme titulu Italijanu, koji je završio drugi.

“Svakako sam veoma zadovoljan rezultatom iz Grinvila: zlato u timskom štafetnom nastupu, zlato na vremenskoj trci i srebro na drumskoj”, sumirao je Zanardi. “Sigurno bi bio srećniji da sam odbranio titulu na drumu, ali sam je izgubio od sjajnog rivala, u neverovatnom sprintu. Moram priznati da sam imao mali problem, kada sam krenuo u sprint naleteo sam na izbočinu, morao sam da usporim i nisam uspeo da se vratim u ritam. Uprkos tome, mislim da bi bilo teško da pobedim, pa je i drugo mesto fantastičan rezultat. To je ipak bio svetski šampionat, sa kog nosim tri medalje i ne treba da tražim ništa više. U mojim godinama, a imam blizu 48, to je sjajno, a dobra je vest da neću odustati i da ću se vratiti još jači.”

P90161254-autodromo-internacional-do-algarve-portimao-pt-4th-september-2014-bmw-motorsport-alessandro-zanardi--600px Posle uspešnog nastupa u Južnoj Karolini, Alesandro je stigao na autodrom Algarve, na trku Blanpan serije, gde su mu kolege iz BMW motorsporta i ROAL motorsporta spremile veliko iznenađenje. Naime, njegov takmičarski BMW Z4 GT3 dobio je novo ruho, posebnu zlatnu boju kojom je obeležen njegov uspeh na parabiciklističkom takmičenju. Automobil ima zlatni krov i haubu, a na vratima stilizovane slike Zanardija kako vozi ručni bicikl i medalja koje je osvojio.

Italijan će u tako ukrašenom BMW-u ovog vikenda nastupiti na petoj rundi Blanpan sprint serije na stazi u Portimau.

“Zaista sam dirnut ovim što su momci iz BMW motorsporta u Minhenu učinili za mene. Ostao sam bez teksta, što je za mene definitivno neobično. Impresioniran sam gestom, sada ne mogu da dočekam da uskočim u svoj BMW Z4 GT3,” rekao je Zanardi  posle prezentacije novih boja na njegovom autu i u šali dodao: “Može da se desi da ovog vikenda vozim veoma pažljivo, ne želim da oštetim ovu lepoticu”.