Ribeiro: Vesta je 95% Orekin auto

Fransoa Ribeiro, direktor Svetskog šampionata turing automobila, tvrdi da je prošlog leta savetovao šefovima Lade da lavovski deo posla oko pripreme „veste“ za trkanje treba da prepuste nekom specijalizovanom zapadnoevropskom tjuneru, umesto da pokušavaju da stvar izvedu „u kući“.

„Tokom moskovske WTCC runde u junu sastao sam se sa novim predsednikom Lade Boom Andersonom. Otvoreno sam ga pitao da li je siguran da je taj sveruski način na koji upravljaju WTCC programom zaista i najbolji“, priča Ribeiro.

unnamed2„Kazao sam im – vi ulazite u potpunu transformaciju brenda. Kad vidite novu „vestu“ i dizajn budućih Ladinih automobila, zašto je u auto-sportu toliko važno da nosite tu etiketu „napravljeno u Rusiji“? Jer, to nije na WTCC nivou. Treba da investirate više novca, ali da investirate gde treba. Žao mi je, ali timovi i konkurenti nalaze se u Zapadnoj Evropi. Odaberite britanski trkački tim, francuski, italijanski, nemački, ne tiče me se, ali ako želite da se takmičite, morate da zaboravite to ‘proizvedeno u Rusiji’. Na kraju krajeva, gledaoci će videti Ladin auto, a vi želite da se taj Ladin auto trka na čelu kolone.“

„Dve nedelje posle tog našeg sastanka, odlučili su da sve prepuste Oreki – projektovanje, testiranje, izradu, razvoj, homologaciju. To je 95% Orekin auto“, konstatuje WTCC direktor.

19284_666580016785527_6274883578340441747_n efd296b4931e3eacNakon ove tvrdnje, čestitke ili kritike na račun Ladinih rezultata u dolazećoj sezoni ne treba slati u Toljati, već u Manji Kur, u sedište firme Iga de Šonaka. Oreka je u auto-sportu aktivna duže od četiri decenije, a stručnost je sticala u turing, formula, GT i endurans trkama.

Nije tajna da u rukama sposobnog tjunera skoro sve može da se preobrati u spravu koja će pobeđivati na pistama. Uz vreme, preduslov je, dabome, i novac, a s podrškom naftne kompanije Rosnjeft, Lada sport verovatno ne oseća nikakav hendikep na planu budžeta.

Nova „vesta“ nije favorit iz senke, bar ne u 2015, ali njen ulazak u šampionat budi veliko interesovanje i eventualni dobri plasmani imaće odjek i u publici koja se ne zanima previše za turing trkanje.

10636799_267424760124628_4013028407707588273_oPravila iziskuju da najmanje 2.500 identičnih putničkih modela bude proizvedeno kako bi vozilo bilo homologirano za WTCC. Jasno je da to u slučaju „veste“ nije moglo da bude ispunjeno, jer serijska proizvodnja neće ni početi pre septembra. Prve „veste“ koje će čitav svet moći da vidi biće upravo trkačke i proizvođač iz Toljatija je prilikom homologacije očigledno „dobio popust“. FIA je, naime, prihvatila planove izrade putničkog modela.

„To je velikoserijski automobil, oni su pokazali plan njegove proizvodnje i FIA je odlučila da je to dovoljno da auto bude homologiran. Verujem da je proces homologacije zapravo protekao prilično glatko. Pošto je Oreka bila uključena u projektovanje, razgovor sa tehničkim odsekom FIA bio je mnogo jednostavniji“, dvosmisleno zaključuje Fransoa Ribeiro, nagoveštavajući možda i „francusku vezu“, u svakom slučaju korisnu za sve zainteresovane strane.