RML: Da smo imali fabrički program, izazvali bismo Sitroen

Kompanija Rej Malok limited završila je i svoju desetu sezonu u Svetskom šampionatu turing automobila. Pošto je provela osam godina kao operativni fabrički tim Ševroleta, 2013. se u svojstvu privatnika i sama takmičila, a 2014. je postala tjuner-proizvođač. RML je izradio šest „ševija“ TC1 specifikacija i poverio ih Kampos rejsingu, ROAL motorsportu i Minih motorsportu, koji su se trkali uz inženjersku podršku, savete i tehnička unapređenja iz Velingbroa.

Da li se najnoviji proizvod RML-a, „kruz“ TC1 specifkacija, u debitantskoj godini pokazao boljim od očekivanog, ili je auto bio sposoban i za nešto više od ostvarenog, analizira Mark Vej, rukovodeći inženjer odseka za šasije.

Kako biste ocenili prvu godinu TC1 automobila, jesu li rezultati odraz vaših očekivanja?
– Kad uzmete u obzir koliko smo malo predsezonskih priprema imali, kao i to da su prvi put svi naši automobili bili u rukama privatnika, onda rezultate morate smatrati uspehom.

511_VALENTEbigm_373_CORONELKoliko su smetala krajnje ograničena predsezonska testiranja?
– Taj faktor ne može se potceniti. Voleli bismo da smo imali više vremena da „projektujemo“ performanse i da smo imali više vremena, a ne samo nekoliko dana na stazi da optimizujemo i da spoznamo ceo paket. Testiranje tokom trkačkih vikenda nije idalna varijanta, auto bi trebalo doterivati prema poznatim promenama u set-apu i optimizovati ga za određenu stazu i dan.

Pošto su novi automobili izuzetno kompleksni, a RML nije imao godinu da ih isproba, da li vas je impresionirala sposobnost klijentskih timova da se s njima takmiče?
– Pošto smo imali izuzetno malo tehničkih problema, a načinjen je veliki napredak u set-apu, mislim da je to priznanje i dizajnu automobila i ekipama.

Iz perspektive inženjera, mora da je teško projektovati auto koji nećete isprobati pre nego što ga predate mušterijama. Koje ste sve izazove morali da savladate?
– Naš uobičajeni projektni ciklus podrazumeva da izradimo jedan auto i onda ga testiramo. Zatim „prepeglamo“ sve moguće operacione, tehničke i probleme sa pouzdanošću i kontinuirano dodajemo delove koji unapređuju performanse. I tek tada puštamo auto u proizvodnju.

bigm_171_MORBIDELLI165_BORKOVIC
Kada smo izbacili „RML kruz TC1“, izradili smo šest automobila i najmanje tri kompleta rezervnih delova pre nego što je ijedan primerak spustio točkove na stazu. Morali smo da ograničimo rizik kroz proizvodni proces i tesnu saradnju sa našim podizvođačima, koji su bili pod ogromnim pritiskom da primene sva inženjerska unapređenja u svim kompletima komponenti koje su izrađivali. Sve je to bilo utoliko izazovnije jer je prva trka bila u Marakešu, a neki od naših klijentskih automobila tamo su pretrpeli krupna oštećenja.

Vaš „kruz“ je u ovoj godini osvojio pol poziciju, jednu trku 1 i brojne podijume, a ROAL motorsport je osvojio timski Jokohama trofej. Da li vas iznenađuje što se auto pokazao kao najbliži Sitroenov rival?
– Iznenađeni jesmo, ali svakako i veoma zadovoljni.  A uvek pomišljate i na to – šta bi bilo da smo imali fabrički program? Mislim da bismo u tom slučaju mogli da izazovemo Sitroen.

U prethodnom (TC2T) izdanju „kruz“ je godinama dominirao u Svetskom šampionatu. Šta taj auto čini toliko konkurentnim?
– To je zapravo prilično veliki automobil i postizanje minimalne težine bilo je krupan projektni izazov, čak i uz sve izmene pravila. Sa prošlogodišnjeg automobila preneli smo sve zamisli i koncepte koji su se mogli preneti i zato je mehaničko prianjanje od prvog trenutka bilo dobro. Motor je prenet sa prošlogodišnjeg automobila, na njemu nije bilo nikakvog razvojnog rada, uprkos tome njegove performanse su i dalje moćne i nastavio je da bude apsolutno pouzdan.

AUTO - WTCC ARGENTINE 2014bigm_045_ORIOLA
Koji biste trenutak ili postignuće ocenili kao vrhunac sezone 2014. za „kruz“?
– Trkamo se da bismo pobeđivali, po tome ćemo i ostati upamćeni. Zato je, naravno, izuzetna bila prva trka koju je novi automobil osvojio, sa Đanijem Morbidelijem za volanom. Ali, ja sam veoma zadovoljan i rezultatom u prvoj ovogodišnjoj Q2 sesiji u Marakešu, gde smo imali tri automobila (Borković, Čilton, Minih) ispred fabričkih „hondi“. Peking je bio još jedan sjajan rezultat – Tom Čilton je dominirao i bez problema pobedio s pol pozicije.

Šta planirate za 2015? Dalja unapređenja, testove?
– Trudimo se i imamo u planu unapređenja performansi. Klijentski timovi s nama usaglašavaju svoje test planove u februaru i nadamo se da ćemo im na tim grupnim testovima dati inženjersku podršku.