Šangaj: Reči s podijuma

Trka 2 TCR serije u Šangaju završena je prvim trijumfom Andree Belikija u šampionatu, te dvostrukom pobedom „seata“ ekipe Target, međutim njen ishod, u najboljoj turing tradiciji, niko nije mogao da predvidi do poslednjeg kruga.

Slavljenik Andrea Beliki startovao je s pol pozicije, ali je za pobedu morao da se naradi i nadmaši Kominija i Morbidelija. „Veoma sam ponosan što sam osvojio ovako neizvesnu trku, borbe su bile sjajne, ali uvek fer. Povratak u turing trkanje je veoma zabavan, s tog terena sam bio odsutan skoro dvadeset godina i jasno je da još moram da se prilagođavam i navikavam na prednji pogon i drugačiji stil trkanja. Kockice se polako slažu, iako još moram da popravim startove i početne krugove.

5fb6eca5d28de3aab2ee105562d70ea8Podsetivši na činjenicu da je godinama vozio trke izdržljivosti, Beliki je kazao i šta očekuje u takmičarskoj 2015: „TCR serija pojavila se kao izbor u poslednji čas, ali se radujem što sam ušao u nju i mislim da ćemo imati sjajnu sezonu. Zadovoljan sam što sam vozač ekipe Target, oni rade odlično i mnogo su mi pomogli da se ponovo adaptiram na turing automobile.“

Stefano Komini je u Kinu došao kao lider šampionata, otud opterećen maksimalnim težinskim balastom. „Vikend nije bio lak za Seatove automobile, bili smo očigledno hendikepirani na dugačkim pravcima, i utoliko je lepše što smo završili dvostrukom pobedom. A ja sam imao još i dodatni hendikep – 30 kilograma dodatog balasta, što me je mnogo koštalo u kvalifikacijama. Nedeljna trka bila je zabavna i borbena, što mi se dopada. Automobil je bio jednostavno savršen“, rekao je švajcarski trkač, posle Šangaja drugi u vozačkom poretku.

e366c5eb57d00160abd0043bb7f054a8Đani Morbideli izveo je impozantan proboj sa desete startne pozicije i imao je sve šanse da osvoji i drugu trku vikenda, ali se na putu do trijumfa isprečila tehnika. Na podijumu vidno razočaran, Italijan je objasnio šta se zapravo dogodilo: „Ako je jučerašnji dan bio savršen, nedelja je pokazala da u auto-sportu ništa nije garantovano. Tek pošto sam preuzeo vođstvo, negde na polovini trke, moj motor je nakratko prestao da radi i izgubio sam tri pozicije. Imao sam sreće da povratim bar treće mesto i zadržim vođstvo u šampionatu. Siguran sam da su navijači uživali u današnjoj predstavi, trka je pokazala koliko će sezona biti uzbudljiva, neizvesna i borbena.“