Šangaj, trka 2: Prva pobeda Belikija

Italijan Andrea Beliki osvojio je trku 2 TCR Internacionalne serije na Međunarodnom autodromu Šangaj. Vozač „seat leona“ ekipe Target ostavio je za sobom timskog kolegu Stefana Kominija, dok je najniži stepenik podijuma obezbedio Đani Morbideli, koga je kratkotrajni tehnički problem sprečio da ovog vikenda pobedi i drugi put.

Beliki je imao pol poziciju na inverznom startu, a iza su bile njegove timske kolege Mihel Nikjer i Stefano Komini. Kao što je trio Vestkoustovih „hondi“ držao prvo, drugo i treće mesto na startu trke 1, tako su se i Targetovi „seati“ poređali u ekvivalentnoj formaciji u trci 2, ali ne zahvaljujući tempu, već inverziji kvalifikacionog plasmana najbrže desetorice.

S pozicije 4 startovao je Engstler, a sledili su Tot, Oriola, Gračov i moćna, u subotu trijumfalna „hondina“ trojka: Glison, Minih i Morbideli. Među prvih deset našlo se pet „seat leona“, tri „sivika“ i dva „audija TT“. Pet pozicija na začelju kolone držali su isključivo vozači španskih automobila, i to redom: Đijang, Velja, Afanasjev, Žene i Skuz.

Upečatljiv start je, kao i u subotu izveo Pepe Oriola, koji je sa 6. skočio na 4. mesto. Prve tri pozicije zadržali su vozači Targeta, u blago izmenjenoj formaciji: Beliki napred, Komini za njim, Nikjer kao trećeplasirani.

Gianni Morbidelli (ITA), Honda Civic TCR, West Coast Racing
Dobro je krenuo i Morbideli: nije prošla ni polovina prvog kruga, a on je već bio šesti i na braniku Franca Engstlera. Na kraju najdužeg pravca Oriola je napao trećeplasiranog Nikjera, a Komini vodećeg Belikija. I Špancu i Švajcarcu atak se isplatio, pa je poredak glasio: Komini – Beliki – Oriola – Nikjer.

Morbidelijev uspon se nastavio: na početku drugog kruga za sobom je ostavio Engstlera i dao se u poteru za vodećim kvartetom „seata“. Prva i laka žrtva bio mu je Nikjer, koga je nedugo zatim obišao i Engstler.

Dok je Komini vodio, Oriola i Beliki izmenjivali su se na drugom mestu, što je Morbideliju olakšalo prilaz. Vozač Vestkoustove „honde“ prestigao je Oriolu u četvrtom, Belikija u petom, a Kominija u šestom krugu. Ovaj poslednji manevar odigrao se uz lagani kontakt, što je Kominija načas destabilizovalo i Belikiju se otvorio put do drugog mesta.

Kada je izgledalo da Morbideli ima trku u džepu i kada je počeo da se udaljava od pratilaca, njegov „sivik“ je iznenada i nakratko dramatično usporio i za tren oka prošli su ga Beliki, Komini i Oriola. Utisak je da je Đanijeva „honda“ imala kratkotrajan tehnički problem, moguće sa strujom. Šta god bio uzrok, trkač iz Pezara je morao da spasava što se spasti moglo i da se, umesto za najvredniji pehar, ponovo bori da bar završi na podijumu.

9b12581bc2008b9ff33e6f7de8b9e9ce
U završnici je Targetov dvojac imao da reši pitanje slavljenika u Šangaju. Komini je kao Belikijev pratilac koristio prednost zavetrine, ali mu je smetalo opterećenje balastom od 30 kilograma, pa je njegov timski kolega s tog aspekta bio u prednosti.

Minih, Afanasjev i Tot imali su bliski susret u poslednjem krugu, najviše zahvaljujući nepažnji nemačkog trkača. Delovalo je dramatično, ali su sva trojica nastavila trku i završila je.

Morbideli se lako vratio na treće mesto i opasno se približio tandemu Targetovih vozača. Na najdužem pravcu napao je Kominija, možda pomalo prerano, pa je Švajcarac mogao da uzvrati i sačuva drugo mesto.

Za to vreme, kroz cilj je neugrožen prošao Andrea Beliki, zabeleživši svoju prvu, a „seatovu“ treću pobedu u TCR seriji. Slavlje tima Target uvećao je Komini, dok je Morbideli stigao na clij treći, iako su i tempo i tok trke vozaču „sivika“ obećavali mnogo više.

Jordi Gene (ESP) SEAT León Racer, Team Craft-Bamboo LUKOIL
Do poena su na trci 2 u Šangaju stigli i: Oriola, Nikjer, Glison, Engstler, Velja, Đijang i Žene. Praznih šaka ostali su: Afanasjev, Tot, Minih i Skuz, dok trku nije završio Gračov, koji je otpao u trećem krugu.

Posle dve runde i četiri izvezene trke, TCR serija ima četvoricu različitih pobednika. Lider u vozačkom poretku šampionata i dalje je Morbideli, sa 72 boda, samo 2 više od Kominija, dok se Beliki sa 59 poena popeo sa šestog na treće mesto u generalnom.