Seat leon Evrokup: Paulsen pobedom i trećim mestom utvrdio vođstvo

Drugu rundu Seat leon Evrokupa prethodnog vikenda ugostila je čuvena staza Silverston u Velikoj Britaniji.

Na pisti koja je dom britanskog auto-sporta startovalo je samo 14 vozača, što je značajno manje nego proteklih sezona u Evrokupu. Ipak, uzbuđenja nisu izostala.

Trke su vožene po optimalnim vremenskim uslovima i pružile su obilje uzbuđenja i akcije.

Pol-poziciju u Northemptonširu osvojio je Holanđanin Nils Langefeld, Mikel Askona je bio drugi, a domaći vozač Aleks Morgan zauzeo je treće mesto. Stijan Paulsen je bio tek sedmi.

SetRatioSize900650-Niels-Langeveld

Prvu trku osvojio je Langefeld, ispred Askone i Paulsena, dok je u drugoj trci Norvežanin suvereno trijumfovao.
Startni poredak trke 2 dobijen je inverzijom deset najbržih sa kvalifikacija. Zato je Paulsen u toj vožnji imao sjajnu početnu poziciju, kao treći u startnoj rešetki, iza Žilijena Brišea i Fakunda Dela Mote.

Langefeld je eliminisan posle sudara sa Askonom, a zatim je odustao i Briše, da bi na kraju trku 2 završilo osam takmičara.

Paulsen je uspeo da napravi prednost od 4,818 sekundi ispred Lorensa Beiraa da Veige, koji se za drugu poziciju do poslednjeg metra trke intenzivno borio protiv Aleksa Morgana.

SetRatioSize900650-race1azconalucilelangeveldmorgan

Mlada Francuskinja Lusil Siprijano prikazala je impresivan tempo, stigavši do četvrte pozicije sa 11. startnog mesta.

Posle drugog trkačkog vikenda u generalnom plasmanu vodi Paulsen sa 84 poena, ispred Askone (70) i Langefelda (53). Siprijanova je ubedljiva u poretku za Trofej za dame sa 40 poena prednosti.

Prošlogodišnji viceprvak bio je veoma zadovoljan posle vikenda na Silverstonu.

“Imali smo dosta problema u petak na treningu, ali smo znali da će trke biti nešto sasvim drugo”, rekao je Paulsen. “Forsirao sam u prvih pet krugova, a onda sam ograničio brzinu da bih sačuvao gume, ali i poziciju. Veoma sam uživao i odlazim odavde sa sjajnim osećajem”.

paulsen

Da Veiga se prvo osvrnuo na svoju prethodnu sezonu, za koju kaže da je bila komplikovana.

“Divno je vratiti se na podijum! Ova sezona se čini drugačijom od prethodne, rezultati su mnogo bolji, iako još možemo da popravimo vremena krugova. Trke su bile promenljive, pokušao sam dobro da startujem i ustalim ritam. Na polovini je Morgan počeo da me pritiska, zakomplikovao mi je situaciju, ali sam uspeo da kontrolišem trku i drugo mesto je naše parče slave”, ispričao je Da Veiga.

Aleks Morgan smatra da mu je druga trka bila teška.

“Startovao sam sa osme pozicije, koja očigledno donosi određeni hendikep, ali sam dobro krenuo. U prvom krugu sam shvatio da ne gubim pozicije i znao sam da moram da ostanem smiren i fokusiran. Osećao sam se odlično u mom “rejseru” i mislim da sam mogao da stignem i do drugog mesta. Ipak, sjajno je što sam se popeo na podijum na domaćoj stazi. Nastaviću da se borim i da završavam trke na što višim pozicijama”, ispričao je Britanac.

Direktor Seat sporta je, između ostalog, pohvalio odličnu formu Stijana Paulsena, ali i mlade dame iz Francuske.

“Lusil Siprijano je pokazala najviše performanse, probivši se sa 11. mesta do 4. pozicije. Njena mladost i talenat ponovo su se pokazali u najboljem svetlu na Silverstonu. Veoma smo uživali”, dodao je Puđ.

Sledeći trkački vikend Seat leon Evrokupa planiran je na Pol Rikaru 4. i 5. juna.