Sitroen debituje na Salcburgringu

WTCC karavan ovoga vikenda seli se u Austriju. Staza Salcburgring, na kojoj se najbolje prilike za obilaženje stvaraju iz zavetrine, trebalo bi da odgovara karakteristikama koje poseduje “C-elize”. Hose Marija Lopes, Sebastijan Leb i Ivan Miler zabeležili su po dva trijumfa u dosadašnjem delu sezone i zauzimaju prva tri mesta u plasmanu vozača. Razmak od prvog do trećeg manji je od 30 bodova.

Posle trka na Pol Rikaru, Sitroenovi kamioni vratili su se u tehnički centar u Versaju, a zatim se otisnuli na putovanje koje će trajati devet nedelja. Prva stanica bio je Hungaroring, odmah zatim i Slovakija ring a već ovog vikenda tim će se naći na Salcburgringu. U prvoj nedelji juna evropska turneja nastavlja se trkama u Moskvi, a dve nedelje kasnije domaćin WTCC karavana biće Spa Frankoršamp. U Belgiji će se već ući u drugu polovinu šampionata i timovi se usredsrediti na preostale trke u Americi i Aziji.

“Činjenica je da se istovremeno takmičimo u Svetskom reli šampionatu naš raspored čini još intenzivnijim,” kazao je direktor Sitroen rejsinga Iv Maton. “Dok je Sebastijan Leb prošle nedelje pobeđivao na Slovakija ringu, Kris Mik i Pol Nejgl osigurali su mesto na podijumu na argentinskom reliju. Veliko je zadovoljstvo za proizvođača kada se konkurentno takmiči u dva FIA svetska šampionata. Mislim da se to nije desilo nekih trideset godina.”

Salcburg je rodno mesto Volfganga Amadeusa Mocarta i nalazi se pored granice s Nemačkom. Priroda staze je jasna na prvi pogled: dve ukosnice i jedna šikana, ostalo su pravci i brze krivine, i sve je to smešteno u 4.241 metru dužine. Prošle godine pol poziciju zabeležio je Ivan Miler, uz prosečnu brzinu od 178 km/h. Na starom WTCC kalendaru, brže se vozilo samo u Monci.

“Ovo je naša prva poseta Salcburgringu, ali znamo šta možemo da očekujemo,” kazao je Gzavije Mestelan Pinon, tehnički direktor Sitroenovog tima. “To je staza na kojoj su veoma važne performanse motora i aerodinamika. Pošto su to baš to jače strane našeg automobila, verujem da ćemo biti u igri, uprkos činjenici da je “C-elize” ponovo teži za 60kg od konkurencije. Pored urođenih kvaliteta vozila, ključ za brz krug je vožnja u zavetrini, što će kvalifikacije učiniti burnijim nego ikad dosad. Način na koji vozači savlađuju Q2, kada su svi na stazi zajedno, biće ključan u borbi za jedno od pet mesta koja vode u Q3. U trećem delu svako vozi sam na stazi i tu jedino vozač pravi razliku.”

Od dosad održanih sedam trka, Sitroenovi vozači trijumfovali su na šest, svako od trojice musketara osvojio je po dve. Hose Marija Lopes bio je najkonstantniji, jer je pored dve pobede zabeležio i tri druga, jedno četvrto i šesto mesto i otud se nalazi na čelu šampionata sa 138 bodova. Drugoplasirani Sebastijan Leb zaostaje 25 poena, što je u najvećoj meri posledica ispodprosečnog vikenda na Hungaroringu, a Ivan Miler je u manjku od 29 bodova, za koji su ponajviše krivi odustajanje u Maroku i loš nastup na trci 1 u Slovačkoj.

“Možemo biti ponosni na činjenicu da su performanse naših vozača na istom nivou,” dodao je Maton. “Svi se oni takmiče pod istim uslovima i imaju slobodu da se međusobno bore – u sportskim okvirima, razume se. U dosadašnjem delu šampionata, videli smo da vozači naleću jedni na druge, ali to je priroda ovog takmičenja. Pečito vodi u konkurenciji vozača još od prve trke u Marakešu, ali njegova prednost nije odlučujuća. Situacija može veoma brzo da se promeni. Naša tri vozača znaju da na narednih nekoliko rundi moraju da postignu najbolje moguće rezultate kako bi umakli rivalima. Trebalo bi da u Austriji vidimo neke zanimljive bitke.”

Program na Salcburgringu počinje u petak, test sesijom zakazanom za 13:15 sati. U subotu su na rasporedu dva treninga, od 9 i 11 časova, dok će se kvalifikacije održati od 14:30 sati. Zbog “teniske” programske šeme na Eurosportu u nedelju, obe trke voze se ranije nego obično: prva kreće u 10 sati, dok je druga na programu od 13:45 časova.