Sitroen skinut sa trona, Borković izleteo

Na kvalifikacijama za austrijsku WTCC rundu startovalo je 18 vozača – Igo Valente se slupao na drugom treningu i već je tada okončao svoj nastup na Salcburgringu.

Sesiju je otvorila formacijska vožnja Honde, fabrički vozači su posle jednog kruga skrenuli u boks, a Benani i Mihelis nastavili su da vuku jedan drugog. Timski su igrali i trkači Lada sporta, kao i Sitroenovi musketari, koji su jedan drugom pravili zavetrinu. Pilote “C-elizea” sledili su Đani Morbideli i Dušan Borković, a sopstvenu kolonu oformili su i vozači TC2T klase, čiji automobili deluju strašno nestabilno pri brzim promenama pravca na kompleksu krivina 11-12-13.

Iako je važilo verovanje da će za dobar krug biti neophodna vožnja u nečijoj zavetrini, bilo je i mnogo samostalnih pokušaja. Beležimo solo pokušaj Čiltona, ali i mnogo značajniji, Milerov, koji je Francuza popeo sa šeste na prvu poziciju. I Lopes je svoj najbrži krug u Q1 vozio sam, kao i Borković, koji nije imao pomoć Valentea, a u jednom trenutku je imao drugo najbolje vreme.
Najbrži Q1 krug izvezao je Đani Morbideli, nagovestivši dobru formu “kruza” u nastavku sesije.

Za najdramatičniji događaj u prvoj deonici kvalifikacija zaslužan je Hose Marija Lopes. Njemu je u krivini 9, na istom mestu gde i Valenteu, pobegao zadnji kraj automobila, Argentinac je zaorao šljunak, ali je izbegao bliski susret sa čeličnom ogradom i samo je pocepao gumu.

Tarkvinijeva Q1 sesija bila je isprekidana odlascima u boks, pa se činilo da njegova „honda sivik“ ima neki problem. U pitanju je ipak bio plan da se uštede gume, a dodatno vreme Italijan je izgubio na vanrednoj tehničkoj kontroli.

U finalna četiri minuta glavno preostalo pitanje bilo je hoće li Haf ikako uspeti da se popne sa 13. mesta, uđe u prvih 12 i plasira se u Q2. Razlika do Monteira iznosila je 0,166 sekundi i delovalo je da je ta prepreka nepremostiva.

Vozači Lada sporta krenuli su u poslednji pokušaj, a na stazu su se zaputili i Benani i Monteiro. Tarkvini je kao jedanaestoplasirani ostao u boksu, uzdajući se u pretpostavku da niko neće voziti krug koji bi ga izbacio iz nastavka kvalifikacija. Ta računica je upalila.

Popravili su vremena u poslednji čas i Benani (skok na P7) i Montiero (skok na P8). Tompson je u finalnom pokušaju zabeležio skok na P13, ali to je samo stvar prestiža (svakako će startovati iz poslednjeg reda zbog kazne), pošto je ostavio Hafa za sobom, a to mu se dešava isuviše retko.

U Q2 prošli su: Morbideli, Miler, Lopes, Leb, Borković, Koronel, Benani, Monteiro, Mihelis, Čilton, Minih i Tarkvini.
I druga kvalifikaciona sesija počela je formacijskim nastupom Honde – Benani je vukao Mihelisa, Tarkvinija i Monteira.

U trećem sektoru, na kobnoj krivini 9, pobegao je auto Dušanu Borkoviću. Incident je u početku izgledao kao repriza Lopesovog udesa u Q1, ali se završio neprijatnijim posledicama. Brzi Srbin je srećom izbegao jači udarac u ogradu, završio je u oblaku prašine i u po šljunčanoj klopci. “RML” kruz #98 odšlepovan je do boksa i prema onome što se može videti, sutrašnji nastup nije pod znakom pitanja. Takva je i prognoza Hoana Orusa, data posle površnog pregleda automobila.

BANE0308

“Imao sam sjajan tempo, a motor mi i dalje nije na maksimumu. Sve smo uradili kako treba što se automobila tiče, a ja i dalje ne vidim gde sam pogrešio i kako sam izleteo. Sreća je samo što nisam prošao kao Valente. Mislim da sam komotno mogao da se borim za Q3”, rekao nam je iznervirani Duca posle kvalifikacija.

Preostaloj jedanaestorici ostalo je malo vremena za istinski brze krugove u borbi za ulazak u prvih 5.

Krugom od 1:22,085, na provizornu prvu poziciju popeo se Ivan Miler. Leb i Lopes vozili su u formaciji, ali Francuza nisu pomerili odatle. Štaviše, u samom vrhu našli su se Koronel (P2) i Morbideli (P3). U više navrata ovog vikenda pokazalo se da je “kruz” na Salcburgringu prvi pratilac “C-elizea”, a Holanđanin i Italijan u kvalifikacijama su opravdali reputaciju “RML ševroleta”- izazivača.

U finišu Q2, Tarkvini je držao P10 u rukama, jedini koji je imao mogućnost da pokuša da ga ugrozi bio je Rene Minih. Nemac nije bio dovoljno brz, pa je italijanski veteran ostao deseti, istovremeno i osvajač pol pozicije za trku 2. Ispod crte našli su se i Čilton, Monteiro, Benani i Mihelis. Sutra će četiri “sivika” startovati iz prva dva reda na trci 2.

U Q3 prošli su Miler, Koronel, Morbideli, Leb i Lopes. Argentinac je prvi vozio krug u trećem segmentu kvalifikacija, a pravo na poslednji pokušaj imao je Ivan Miler. Lopesov brzi krug u vremenu 1:22,507 bio je reper za sve.

Leb je u prvom sektoru zaostao 6 hiljaditinki za Argentincem, na drugom prolazu bio je 46 hiljaditinki brži od timskog kolege, a na ciljnoj liniji samo je povećao prednost na 0,144 sekunde!

Sledeći pokušaj bio je Morbidelijev. Pobednik na Hungaroringu drugi put ove sezone učestvuje u trećem segmentu kvalifikacija – u prvih 5 ušao je i na Slovakija ringu.

U prvom sektoru Đani je bio brži od oba vozača Sitroena! U drugom, njegova prednost porasla je na 0,399 sekundi. To se nije moglo izgubiti do cilja i Morbideli je krugom od 1:22,137 svakako obezbedio startno mesto ispred Leba i Lopesa, u najgorem slučaju sa pozicije 3.

Koronel je nastupao sledeći. Stotinke su odlučivale u prvom sektoru, ali je u drugom Tom izgubio mnogo vremena i završio je kao provizorno treći, sporiji od Morbidelija i Leba, brži od Lopesa.

Miler je odlučivao o svemu. U prvom sektoru bio je 11 hiljaditih sporiji od Morbidelija. U sektoru 2, zaostatak je narastao na 0,348 sekundi i već je izgledalo jasno da Miler ne može do pol pozicije! I zaista nije mogao. Do linije cilja samo je smanjio zaostatak za Italijanom na 49 hiljaditinki.

Sa prvih pet pozicija na trci 1 startovaće Morbideli, Miler, Leb, Koronel i Lopes. Ovo je prva pol pozicija za Morbidelija u sezoni, prvo idealno startno mesto za “RML kruz” i to su prve ovogodišnje kvalifikacije koje nije dobio “sitroen”!