Sitroen spreman za Slovakija ring

Nedelju dana posle trke na Hungaroringu, WTCC karavan seli se na stazu Slovakija Ring, koja će biti domaćin četvrte runde šampionata.

Sitroen je u dosadašnjem delu sezone pet puta trijumfovao sa svojim “C-elizeom”. Francuski proizvođač je na prve dve runde prikazao dominaciju ali se konkurencija znatno približila i zahvaljujući primeni pravila o kompenzacionim težinama. Argentinski vozač Hose Marija Lopes trenutno vodi u šampionatu sa 115 bodova, ispred Ivana Milera sa 105 i Sebastijana Leba koji je sakupio 84 poena.

Od Maroka do Slovačke, preko Francuske i Mađarske, prva trećina šampionata održana je u samo pet nedelja. U tom periodu vozači Sitroena zabeležili su puno uspeha: Lopes i Miler odneli su po dve, a Leb jednu pobedu. Odmah posle trke u Mađarskoj, tim se potpuno usredsredio na pripremu automobila za Slovakija Ring.

Slovačka staza dužine 5.922 metra nalazi se na oko dva sata vožnje od Hungaroringa, odnosno na 40km udaljenosti od Bratislave. Njena konfiguracija predstavlja mešavinu dugih pravaca i brzih krivina, uz nekoliko tehnički zahtevnih delova.

“Ovde će sigurno biti više prilika za preticanje nego na Hungaroringu,” veruje šef tima Iv Maton. “Mislimo da će trke na Slovakija ringu biti veoma neizvesne, i to iz nekoliko razloga. Naši rivali kasnije su krenuli sa razvojem automobila za 2014, ali se sada brzo poboljšavaju. Iz trke u trku vidimo da se razlike izmedju timova smanjuju, što je očekivano. Ovaj proces ubrzan je primenom sistema kompenzacionih težina, koji dopušta ostalima da sa svojih automobila skinu 60kg. Najzad, mi smo prvi put na ovoj stazi, dok je naši rivali veoma dobro poznaju. Zbog toga moramo da funkcionišemo bez greške kako bismo nastavili pobednički niz.”

Slovakija ring je potpuno nov Hoseu Mariji Lopesu, Ivan Miler već se tu trkao i zabeležio je “samo” dva druga mesta i u Slovačkoj nije bivao posebno uspešan, dok je Sebastijan Leb trijumfovao na ovoj stazi, ali u FIA GT šampionatu.

“Slovakija Ring je dosta drugačiji od Hungaroringa. Brze krivine vode na dugačke pravce, aerodinamika će imati veoma važnu ulogu. Prilike za preticanje stvaraće se iz zavetrine ostalih vozača. Takođe, staza sadrži nekoliko tehnički zahtevnih sektora, veoma teških za kočnice i gume. O tome moramo da razmišljamo i da izađemo sa svime na kraj. A ja želim da se vratim na podijum i tako nadoknadim zaostatak iz Mađarske,” rekao je Leb.

Posle mađarskog WTCC vikenda, Leb je pao sa drugog na treće mesto u poretku vozača, prestigao ga je Ivan Miler, koji je na Pol Rikaru i Hungaroringu osvojio najviše bodova od svih vozača Sitroen rejsinga. Četvorostruki prvak sveta tako je gotovo anulirao izgubljeno u udesu na drugoj trci u Marakešu. Lider na tabeli, Pečito Lopes, najstalniji je osvajač poena u francuskom timu od početka sezone.

Peti fabrički vozač Sitroena, Kinez Ma Ćinghua, posetio je Sitroenov tehnološki centar u Versaju, gde se pripremao za svoj WTCC debi, zakazan za rusku rundu šampionata, koja će biti održana od 6. do 8. juna. Posle sastanaka sa inženjerima i prve vožnje u takmičarskom automobilu, Ma Ćinghua će u njemu sredinom maja obaviti i prvi test.