Tandem Sena – Prost ponovo posle 26 godina!

Bruno Sena Lali i Nikola Prost braniće boje istog tima na inauguralnoj rundi ovosezonskog Brazilskog šampionata stok automobila.

Dvadeset i šest godina posle partnerstva i legendarnog rivalstva Sena – Prost, ta prezimena ponovo će se naći u istoj ekipi. Bruno Sena, sestrić trostrukog F1 šampiona Airtona Sene i Nikola Prost, sin četvorostrukog F1 prvaka Alana Prosta nastupiće za tim Prati-Donaduci na prvoj rundi Brazilskog stok prvenstva.

Trka se vozi 22. marta na autodromu Gojanija, traje 60 minuta i odvija se u jedinstvenom formatu. Svaki od stalnih vozača serije za ovu priliku ima pravo da izabere specijalnog gostujućeg partnera. Prvih 40 minuta vozi glavni, a poslednjih 20 gostujući takmičar. I Sena i Prost su gosti: Bruno i Antonio Piconija, takođe bivši F1 pilot, činiće jedan tandem, dok će Nikola biti u paru sa Žuliom Kamposom.

San_Marino_GP 2221Turbulentno partnerstvo Airtona Sene i Alana Prosta okončano je posle Velike nagrade Australije  1989. i oni kasnije više nikada nisu vozili za istu ekipu. Njihovi (trkački) naslednici nisu nastavili to rivalstvo, štaviše, postali su bliski prijatelji. Bruno i Nikola bili su suparnici u trkama izdrljivosti, a takmiče se jedan protiv drugog i Formuli E.

Sve do ovog proleća, nije im se dogodilo da nastupe kao timske kolege i nose kombinezone istih boja. A u Brazil će čak i doputovati zajedno, čim završe obaveze u Formuli E na trci na ulicama Majamija.

246593_478519_carro_2015_ap„Lepo je što mogu da poželim dobrodošlicu Niku u tim Prati-Donaduci. Biće mi zanimljivo da putem telemetrije posmatram koliko nam se razlikuju stilovi vožnje… Na neki način, to će biti jedna vrsta starog duela Airtona i Alana. Nadam se da to možemo da ponovimo, ali boreći se za pobedu zajedno s Piconijom i Kamposom“, rekao je 31-godišnji Sena, koji je dosad zabeležio dva starta u Brazilskom stok šampionatu.

Nikola Prost prihvatio je poziv tima Prati-Donaduci u decembru prošle godine. „Bruno i ja zajedno, to će biti fantastično iskustvo. Prilično dugo se znamo i vrlo dobro se slažemo. I dalje me prođu žmarci kad na pit-lejnu vidim boje njegove kacige. To me podseća na borbe mog oca i Airtona. Mnogi me ljudi pitaju o njima, ali ja volim da pamtim da su njih dvojica na kraju postali dobri prijatelji.“

edams_12 Bruno Senna- McLaren GT 650S GT3 TestIako bez ikakvog iskustva u seriji u kojoj će debitovati, 33-godišnji Francuz ima predstavu o tome u šta se upušta: „Već neko vreme pratim Brazilski stok šampionat, serija je veoma konkurentna, trke su veoma neizvesne i učestvuje veliki broj dobrih vozača, kakav je aktuelni prvak Rubens Barikelo. I ima još puno dobrih: Lukas di Grasi, Nelsinjo Pike, Žak Vilnev, Haime Algersuari, Tonio Liuci… Ja ne poznajem ni stazu ni auto, ali me to ne brine, pošto sam se priključio vrhunskom timu sa iskusnim i uspešnim vozačima.“

Tandemi Piconija-Sena i Kampos-Prost trkaće se u automobilima koji siluetom imitiraju model „pežo 408“, imaju V8 motor od 5,7 litara zapremine koji oslobađa oko 550 KS i koriste pireli pneumatike.