Tarkvini: Bili smo čistači staze

Najbrži krug Gabrijelea Tarkvinija postignut na prvom treningu ujedno je i najbolji koji je u Makauu ikad prešao jedan WTCC vozač. Nikakvo čudo, TC1 automobili debituju na stazi Guja, a na nju su izašli prvi u okviru programa Makau gran prija, koji su zapravo otvorili. Pista će u nastavku vikenda izvesno postajati još brža i zato što će uslovi na njoj biti bolji.

„Dan je bio dobar, ali je teško reći da li je to pokazatelj bilo čega. Jutarnja test sesija nije bila od naročite koristi. Naši automobili su se prvi pojavili na stazi i zapravo smo s nje čistili prljavštinu, nisam bio raspoložen da previše rizikujem“, objasnio je Tarkvini.

306_TARQUINI„Rekao bih da je prvi trening već bio normalna probna sesija. Svi Hondini automobili prikazali su vrlo dobre grupne performanse, prvi utisak nam kaže da se “sivik” dobro snalazi na ovoj stazi, nadam se da je to obećavajući znak. Osećaj u automobilu je dobar, izgleda da smo u brzim sekcijama dovoljno brzi, a da se auto dobro ponaša i ima dobru trakciju u vijugavim delovima. Ipak, to ne mora da znači mnogo. Kao i uvek u Makauu, staza će se poboljšavati iz sata u sat i sutra situacija može da bude potpuno drugačija. Zato ćemo sačekati sutrašnji dan da ustanovimo koji ćemo set-ap definitivno koristiti.“

Gabrijele je otkrio i šta je potrebno da bi se izvezao dobar krug na stazi Guja: Tri su stvari najvažnije: mnogo sreće, savršen auto i da na stazi nema gužve. Makau je uvek lutrija, prvi sektor je jako brz, čak brži od Monce, a zatim slede vijugavije sekcije, mada ne tako spore kako bi se moglo pomisliti. Potrebni su maksimalno dobro prianjanje, brzina pri promeni pravca i dobra trakcija. I, naravno, velika doza sreće!

343_MICHELISZ
Na prvoj sesiji najbrži je bio takođe Hondin pulen, vozač privatnog „sivika“ Norbert Mihelis. Popodnevni trening završio je postavivši četvrto vreme i reklo bi se da su i on i auto u dobroj formi.

„Izgleda da je sve prošlo dobro. To kažem zato što, iako je osećaj u automobilu bio OK, nisam imao utisak da sam posebno brz. Jutrošnji test završio sam sa najbržim izvezenim krugom i to sam mogao da ponovim i tokom popodneva, ali me je u poslednjem pokušaju usporio jedan od „seata“, rekao je Norbi.

006_ORIOLA 338_ORIOLA_MA_QING_HUA
Pepe Oriola se na debiju u TC1 automobilu pokazao kao najbrži vozač „ševroleta“ na obema probnim vožnjama u četvrtak. Time je i sam iznenađen: „Veoma sam zadovoljan današnjim rezultatima, nisam ih očekivao jer se uopšte nisam trkao ove sezone. Imao sam samo jednu privatnu sesiju u Seat leon Evrokupu pre nekoliko nedelja, izuzev toga, nisam vozio trkački auto celih godinu dana. Današnji rezultati nisu loši za nekoga ko je pomalo zarđao… Moram da kažem i da sam impresioniran novim „ševrolet RML TC1 kruzom“. Auto je sjajan i veoma brz…“