Tarkvini: Ja sam napravio grešku

Gorko razočaranje za Honda Kastrol tim bilo je izletanje Gabrijelea Tarkvinija posle udarca u ivičnjak tokom prvog dela kvalifikacija u Mađarskoj. Udarivši u ogradu od guma, Tarkvini je oštetio prednji deo autombila i zadnje vešanje i time su kvalifikacije za njega bile završene. To ujedno znači i da će Italijan obe trke startovati sa začelja kolone, iako je ranije bio tipovan za favorita koji će prekinuti dominaciju Sitroena.

“Ja sam napravio grešku”, priznao je Tarkvini. “Staza je bila suva, ali su ivičnjaci bili vlažni. Krenuo sam malo šure u krivinu i udario o njih, izgubio kontrolu i udario u gume. Polomljeno je zadnje vešanje i spliter. Auto se pre toga dobro ponašao, imao sam odličan balans, ali sam znao da neče biti lako. Frustrirajuće je što smo imali zaista dobru priliku, zbog promena na automobilu. Zapravo, nismo uspeli da vidimo sav potencijal unapređenja niti kako radi novi izduvni sistem zbog promenljivog vremena”.

AUTO - WTCC HUNGARY 2015

Tijago Monteiro dobro je vozio prva dva dela kvalifikacija, dok ga Sebastijan Leb nije bacio na šesto mesto u samom finišu Q2 i ostavio ga van borbe za vodeću poziciju. Norbert Mihelis se izborio za deseto mesto, što mu je donelo pol poziciju za trku 2 pred domaćom publikom.

“Bili smo zadovoljni kako se automobil ponašao na mokroj stazi. Novi izduvni sistem radi kako treba, daje bolje prianjanje i auto se bolje ponaša i u takvim uslovima. Zbog kiše nismo probali kompletnu specifikaciju za suvo vreme. Auto je bio dobar, ali ne onakav kakav bi bio da je bilo suvo. Sada analiziramo podatke i nadamo se da će najavljeno suvo vreme za trku pomoći da isprobamo maksimalan potencijal. Startne pozicije šest i pet nisu idealne, ali daju šansu da se borimo za podijum”, ispričao je Monteiro posle kvalifikacija.

2015 WTCC Hungaroring - Hungary

“Srećan sam zbog pol pozicije za trku 2, ali nisam bio zadovoljan performansama automobila u Q2. najdalje gde sam mogao da stignem bilo je peto, možda četvrto mesto. Na kraju smo se odlučili da gađamo desetu poziciju. Radujem se i potencijalnom podijumu, ali moram ukupno da se poboljšam. Znamo na čemu treba da radimo u performansama. Auto je podupravljao, probali smo nešto da promenimo, ali je bilo premalo vremena, Uporediću podatke sa Tijagovim i nadati se dobrom rezultatu na trci”, rekao je Norber Mihelis.

AUTO - WTCC HUNGARY 2015

“Veoma sam bio razočaran kad sam video kakvo je vreme. Nadao sam se da će kiša potrajati, jer su sva tri automobila bila brza na mokroj stazi. Na drugom treningu je Tarkvini bio veoma blizu Lopesa, čak je i potvrdio njegovo vreme. Jedino što je moglo loše da se dogodi bila je suva staza, a to se i dogodilo”, razočaran je bio Alesandro Morijani, direktor J.A.S. motorsporta. “Gabrijele je bio najbrži Hondin vozač, pre nego što je napravio grešku. Za Tihaga i Norbija setap nije bio odgovarajući, auto je podupravljao, ali to možemo rešiti za trke. Na sreću, Norbi je uspeo da uzme pol poziciju za trku 2, pa se nadamo da če i on i Tijago uzeti bodove”.

Rikard Rajdel i Nika rejsing neće se takmičiti ni ovog vikenda, zbog bolesti vozača. S obzirom na činjenicu da će Tarkvini obe trke startovati sa začelja, tim je odlučio da promeni motor na njegovom “siviku”..