Tarkvini: Ni sezona 2015. nije daleko!

Četiri takmičarska vikenda preostala su u WTCC kalendaru: Peking i Šangaj u Kini, Suzuka u Japanu i uvek uzbudljivo veliko finale u Makauu. Tri staze odranije su poznate gledaocima trka Svetskog šampionata, ali ne i 2,4 kilometra dugačak pekinški Goldenport park. Posle njega, karavanu predstoji 1.100 kilometara dug put na jug, do Međunarednog autodroma Šangaj.

Poslednja WTCC runda vožena je početkom avgusta i moglo bi se pomisliti da je Kastrol Honda tim posle toga uživao u zasluženom odmoru. Međutim, stvarnost je bila nešto drugačija. Tokom pauze, automobili su u kontejnerima putovali ka Dalekom istoku, a Gabrijele Tarkvini i Tijago Monteiro su se iz ozbiljno potrudili da steknu vredna iskustva na “starom” Nirburgringu, koji će sledeće sezone ući u WTCC program. Osim toga, Hondin duo izveo je niz testova na Slovakija ringu i Hungaroringu, kao pripremu za Azijsku turneju Svetskog prvenstva turing automobila.

bigm_101_MONTEIRO“Pravila nam dozvoljavaju dodatne homologacije, takozvane “džokere”, da poboljšamo određene elemente automobila, ali je nemoguće da ispravimo sve jednim potezom pera”, rekao je direktor J.A.S. motorsporta Alesandro Marijani. “Dakle, pre nego što prijavimo jedan “džoker” i budemo sigurni da smo ispravno odabrali, moramo da isprobamo nekoliko opcija.”

“Kao što svi znaju, WTCC trke prate jedna drugu u paklenom ritmu, tako da su ove test sesije bile naša prva prilika da izvedemo zaključke u vezi sa bilo kojim rešenjem. Što se tiče šasije, tokom tri test dana radili smo na nekoliko opcija, imajući u vidu i preostale ovogodišnje trke, i iduću sezonu. Sada je na nama da prevedemo podatke u prava rešenja i smanjimo zaostatak za konkurencijom”, zaključio je Marijani.

Motor “honde sivik” takođe je unapređen, istakao je Daisuke Hoiruči, vođa razvoja WTCC projekta u Hondi: “Napravili smo ogromne korake u razvoju motora i potpuno smo sigurni da ćemo od sada biti mnogo jači.”

Bivši prvak sveta Gabrijele Tarkvini potpuno je motivisan da iskoristi ova unapređenja i pomogne da se “sivik” vrati na čelo WTCC kolone.

“Sada stvarno moramo da se poboljšamo. Neke staze u tome mogu da nam pomognu, a takva je kratka staza Goldenport park u Pekingu. Prema onome što znamo o autodromu Šangaj, trke na njemu biće mnogo teže. Zato ću isprobati različite elemente na kojima smo u različitim periodima radili. Neki od njih možda kratkoročno neće biti potpuno efikasni ili korisni, ali mogu uroditi plodom na duže staze. Uostalom, ni sezona 2015. nije toliko daleko”, ispričao je italijanski veteran.

2014_wtcc_salzburgring_ 0431 2014_wtcc_slovakiaring_ 0823
To je “muzika za uši” dvojice privatnika, Norberta Mihelisa i Mehdija Benanija, koji voze za Zenge motorsport, odnosno Protim rejsing, i koji bi mogli da voze unapređene “sivike” u finalnim rundama ove sezone.

“Moj glavni cilj ostaje da ostvarim svoju prvu pobedu u 2014. godini”, izjavio je Mađar. “Posebno sada, kada su novi delovi dostupni i kada počinjemo da u potpunosti vladamo automobilom. Imali smo prilično tešku prvu polovinu sezone jer je TC1 je dosta komplikovana mašinerija i nismo mogli puno da testiramo, ali sada ne mogu da dočekam da sednem u svoj “sivik” u Pekingu”.

Runde 17. i 18. u Pekingu imaju specifičan program: kvalifikacije i trke voze se u jednom istom, “gusto spakovanom” danu. Kvalifikacije su zakazane za nedelju ujutru, a brzo za njima slede dve trke od po 26 krugova.

bigm_519_HONDA“Ovaj jednodnevni događaj biće jedan veliki okršaj”, primetio je Tijago Monteiro, trenutno četvrti u generalnom plasmanu. “Za vozače nema previše razlike da li postoji dan pauze između kvalifikacija i trke. Naravno, manje je vremena za analize i detalje – ja uvek više volim da imam noć odmora da bih pustio da se stvari malo slegnu – a s druge strane morate da ostanete usredsređeni i mnogo manje stvari vam odvraća pažnju ako uskočite pravo u trku. Jedini kojima će biti stvarno naporno jesu mehaničari. Ako nešto krene po zlu u kvalifikacijama i auto treba popravljati, oni su ti koji će morati da požure”, precizirao je Portugalac.