Tarkvini: „Ovo je bio „nulti test“

Prva WTCC sesija vožena ovog trkačkog vikenda na Pol Rikaru zvanično je test, a za Gabrijelea Tarkvinija to je zaista i bio test novog automobila. Njegov „sivik“ sastavljen je neposredno pre početka takmičarskog programa u Francuskoj, a mehaničari su, kompletiravši auto, ispunili zadatak na koji ih je „osudio“ sudar Morbideli-Tarkvini u Marakešu.

Osnovu Gabrijeleove nove trkačke sprave čini šasija koja je izvorno trebalo da posluži kao baza pravog test vozila, namenjenog razvoju i unapređenjima tokom sezone.

Na testu u Francuskoj Tarkvini je postigao deseto vreme; bio je 1,8 sekundi sporiji od Hosea Marije Lopesa, ali Italijan je srećan što je uopšte nastupio u petak i smatra da na vremena ne treba obraćati pažnju. Gabrijele je prešao samo 8 krugova – najmanje od svih trkača – zato što je, uočivši problem sa instalacijom menjača, sesiju prekinuo ranije.

„Ovo je bila probna vožnja i potpuno je normalno da pronađete nešto što ne radi,“ kazao je Tarkvini za TouringCarTimes. „Imali smo mali problem sa instalacijom menjača, menjač nije ispravno funkcionisao i odlučio sam da stanem posle nekoliko krugova.“

„Ali, zadovoljan sam poslom koji je tim obavio. Tokom protekla tri dana radili su danonoćno da auto dovrše na vreme i pruže mi priliku da učestvujem na „nultom treningu“. Nismo imali jasan plan hoćemo li tu voziti ili ne, jer je auto bio gotov tek noćas, što je dan ranije nego što smo planirali.“

Prvi put se ove sezone Honda pojavila kao prvi pratilac Sitroena: Norbert Mihelis bio je treći u poretku i samo devet desetinki sporiji od Lopesa. Reklo bi se da se zaostatak za Francuzima na Pol Rikaru malo smanjio, međutim, Tarkvini ne pridaje preveliki značaj onome što je danas pokazala štoperica.

„Ne udubljujem se previše u vremena krugova, u ovoj fazi vikenda veoma je teško oceniti performanse. Ševrolet ovde nikada nije testirao, a mi smo imali jedan ceo dan po suvom vremenu, pa je sigurno da, za razliku od situacije u Marakešu, u ovom trenutku imamo malu prednost u odnosu na njih,“ objasnio je Gabrijele.

Direktor tima, Alesandro Marijani, pohvalio je mehaničare i istakao da Honda Kastrol tim tek sada počinje sa svojim redovnim dužnostima tokom trkačkog vikenda: „Momcima skidam kapu. Sada, kad su ispunili ovaj težak i skoro nemoguć zadatak, možemo se usredsrediti na primarni cilj, a to je priprema za drugu WTCC rundu. Jedan od naših predsezonskih testova izvezli smo na ovoj stazi, zato bi ovde trebalo da smo kao kod kuće.“