TCR na Eštorilu: Program, satnica, učesnici

Tri nedelje nakon što je sezona počela u Bahreinu, TCR Internacionalna serija seli se u Portugal, gde će na stazi Eštoril biti vožene treća i četvrta trka ovogodišnjeg prvenstva.

Eštoril je verovatno najpoznatiji portugalski autodrom, sagrađen je 1970. godine i bio je domaćin trka Formule 1 između 1984. i 1996.

Pošto je u Bahreinu morao da prilagođava format F1 satnici, TCR se u Portugalu vraća svojoj standardnoj šemi sa obe trke u nedelju, svaka u dužini od 60 kilometara.

Vozači će priliku za izlazak na pistu u okviru takmičarskog vikenda imati u petak po podne, tokom prvog 30-minutnog treninga. Drugi trening zakazan je za subotu ujutru, a istog dana voze se kvalifikacije, podeljene u Q1 i Q2 rundu, u trajanju od 20, odnosno 10 minuta. U Q1 učestvuju svi takmičari, a u Q2 samo 12 najbržih.
U odnosu na Bahrein, broj prijavljenih vozača smanjen je sa 19 na 17. U Eštorilu neće nastupiti arapski trkači Al Kalifa i Karimi, koji su kod kuće vozili “seate” Bas Kuten rejsinga.

2016-2016 Bahrain Race 2---32 Luigi Ferrara_81

U Portugalu neće biti ni biti ni ,,astri TCR”, kao ni celog tima Target kompetišn i njegovih pilota Đordija Oriole i Andree Belikija. Razlog je već opisani manjak performansi “opela”, koji je naveo sportsko odeljenje nemačkog proizvođača da automobile vrati iz takmičarskog u režim testiranja.

Beležimo smenu straže kod “subarua” ekipe Top ran: Luka Rangoni vraća se u kokpit umesto Luiđija Ferare.
Baporo motorsport je novi tim u kategoriji, on od Eštorila kreće sa lokalnim vozačem Franciskom Morom i sa Lorisom Hezemansom. Portugalac će voziti “leon kup rejser” sa DSG menjačem, a Holanđanin se trka u “seatu” TCR specifikacije.

Španskih automobila će biti najviše – ukupno 8. Po brojnosti ih sledi “VW golf” sa četiri primerka, prisutne će biti i tri “honde”, po jedna “alfa” i “subaru”.

tabela tcr eshtoril uchesnici

TCR na Eštorilu – osnovni podaci
dužina kruga: 4,18 km
trkačka distanca: 15 krugova
start: iz mesta
startni poredak: određen rezultatima Q1 i Q2 runde kvalifikacija, inverzija prvih 10 primenjuje se u trci 2

Satnica (po centralnoevropskom vremenu):
petak, 18:10-18:40 – trening 1
subota, 11:15-11:45 – trening 2
subota, 17:40-18:15 – kvalifikacije (Q1 + Q2)
nedelja, 12:25 – trka 1
nedelja, 17:50 – trka 2

Najavljeno je da će praćenje obe trke uživo će biti moguće na sajtovima: www.tcr-series.com i www.tcr-series.tv.

Lajv tajming će pokrivati sesije i trke od petka po podne, dok će obe nedeljne trke biti prenošene direktno posredstvom strima. Prvi prenos kreće u 12:15h, a drugi u 17:55h (sve po centralnoevropskom vremenu).