TCR, najzad početak! (VIDEO + satnica)

Devet meseci posle prve najave osnivanja, Internacionalna TCR serija ovog vikenda vozi svoju inauguralnu rundu na autodromu Sepang, u sklopu programa F1 Velike nagrade Malezije.

TCR trkači prvi put su na pistu izašli u petak i prošli su kroz dve dvadesetominutne trening sesije. U subotu slede kvalifikacije iz dva dela. U Q1 fazi učestvuju svi, a najbržih 12 prolazi u Q2. Rezultat Q2 određuje startne pozicije u trci 1, a inverzni raspored prve desetorice u drugom kvalifikacionom segmentu daje polazni raspored za trku 2.

Na Sepangu se i trka 1 vozi u subotu, pre F1 kvalifikacija, dok se trka 2 održava u nedelju, kao poslednje takmičenje pre F1 gran prija. Obe trke započinju startom iz mesta, a traju po osam krugova ili po 20 minuta.

25f1b7ace4deaa44266eeec3ef7db124 ae9589998070779404c01ad120fa2a2fStartna lista za prvu TCR rundu ima 17 učesnika iz 10 zemalja, kao i automobile pet proizvođača: Audi, Ford, Honda, Opel, Seat.

Među trkačima su poznata imena i turing eksperti Đordi Žene, Mihel Nikjer i Franc Engstler. Tu je i bivši F1 vozač i WTCC učesnik Đani Morbideli. Mlade ali već dokazane lavove predstavljaju Pepe Oriola, Sergej Afanasjev i Stefano Komini, dok ambiciozni tinejdžeri Đordi Oriola, Ferenc Fica i Lorenco Velja očekuju pravu afirmaciju.

Imena su na svetskoj ili regionalnoj sceni već stekli Andrea Beliki, Rene Minih i Igor Skuz, svako u svojoj disciplini. Mihail Gračov je višestruki turing šampion Rusije, Kevin Glison jedini brani boje SAD, a angažman je pronašao i Dijego Romanini. Spisak učesnika zaokružuje Frenk Ju, arhitekta iz Hong Konga i trkač amater.

Nykjaer, Comini Gene, Oriola, Afanasiev
U pogledu broja automobila dominira „seat leon“, koji je jedini bio već spreman i uveliko se trkao kad je informacija o osnivanju šampionata puštena u javnost, pa je poslužio i kao model vozila za TCR. Ostale marke pristižu sporijim tempom, ali za prvu rundu su ipak na raspolaganju tri „honde“, dva „opela“ i jedan „ford“. Verujemo li najavama, treća „astra“ i drugi „fokus“ ulaze u igru u Valensiji, dok se za treći auto „plavog ovala“ treba strpeti do pozne faze ove sezone. „Audi“ je zamensko rešenje za tim Franca Engstlera i služiće sve dok VW ne razvije i ne prepusti mu TCR „golfove“.

TCR možda otvara novu epohu u turing trkanju – ako ispuni ono što je obećao u smislu pristupačnosti tehnike i konkurentnosti takmičenja, zaista bi mogao da izazove uspostavljanje potpuno novog svetskog poretka u disciplini.

Dok je čitavu deceniju i po vodio Evropski i Svetski šampionat turing automobila, Marčelo Loti je insistirao na značaju televizijske minutaže i prisutnosti njegovih trkačkih serija na TV ekranima. I u ulozi direktora TCR serije, promoter iz Modene drži se tih postulata, a našim ljubiteljima automobilizma biće najzgodnije da novi šampionat prate putem strima na jutjub platformi TCR TV, koja se nalazi ovde.

01_SepangSatnica TCR dešavanja na Sepangu

petak, 27. mart
12:40 – 13:00 / trening 1 (20 minuta)
16:45 – 17:05 / trening 2 (20 minuta)

subota, 28. mart
12:30 – 13:00 / kvalifikacije (Q1: 15 minuta + Q2: 10 minuta)
15:25 – start trke 1 (8 krugova) (08:25 CET)

nedelja, 29. mart
12:30 – start trke 2 (8 krugova) (06:30 CET)


učesnici prve runde TCR Internacionalne serije
6 – Franc Engstler – (GER) – Likvi moli tim Engstler – audi TT
7 – Lorencо Velja – (ITA) – Likvi moli tim Engstler – seat leon rejser
8 – Mihail Gračov (RUS) – Likvi moli tim Engstler – audi TT
10 – Đani Morbideli – (ITA) – Veskoust rejsing – honda sivik TCR
24 – Kevin Glison – (USA) – Veskoust rejsing – honda sivik TCR
23 – Rene Minih – (DEU) – Veskoust rejsing – honda sivik TCR
17 – Mihel Nikjer – (DEN) – Target kompetišn – seat leon rejser
33 – Andrea Beliki – (ITA) – Target kompetišn – seat leon rejser
25 – Stefano Komini – (SUI) – Target kompetišn – seat leon rejser
20 – Igor Skuz – (UKR) – Kampos rejsing – opel astra OPC
21 – Đordi Oriola – (ESP) – Kampos rejsing – opel astra OPC
55 – Ferenc Fica – (HUN) – Zenge motorsport – seat leon rejser
72 – Dijego Romanini – Protim rejsing – ford fokus ST
74 – Pepe Oriola – (ESP) – Kraft-Bambu Lukoil – seat leon rejser
77 – Sergej Afanasjev – (RUS) – Kraft-Bambu Lukoil – seat leon rejser
88 – Đordi Žene – (ESP) – Kraft-Bambu Lukoil – seat leon rejser
99 – Frenk Ju Siu Fung – (HKG) – Kraft-Bambu Lukoil – seat leon rejser