Težine u Mađarskoj: Sitroen na maksimumu, ostalima popust

Od treće ovosezonske WTCC runde stupaju na snagu kompenzacione težine. Nedelju dana pre Hungaroringa objavljene su težine automobila koji će se takmičiti u Mađarskoj, a kako je Sitroen u Marakešu i na Pol Rikaru dominirao ne samo rezultatima, već i brzinom, „C-elizei“ ostali su na maksimumu od 1.160 kilograma.

Svi ostali modeli, „sivik“, „kruz“ i „granta“ imaju pravo na najveći mogući težinski popust, pa će u Mađarskoj svaki od ovih automobila imati minimalnu težinu od 1.100 kilograma.

Za izračunavanje kompenzacionih težina uzimaju se po dva najbrža kruga svakog modela automobila postignuta u kvalifikacijama i trkama na prethodnim rundama. Sa četiri pobede (Marakeš: Lopes, Leb; Pol Rikar: Miler, Lopes), dve pol pozicije (Marakeš: Lopes; Pol Rikar: Miler) i četiri najbrža kruga (Marakeš: Leb, Lopes; Pol Rikar: Miler, Lopes) u četiri starta, referentni, tj. najbrži auto je „C-elize“. Njegov prvi pratilac je „kruz“ sa uprosečenim zaostatkom od 1,6 sekundi po krugu. „Sivik“ po istoj računici zaostaje 1,8 sekundi, a „granta“ 3,1 sekund.

Minimalna (osnovna) težina TC1 automobila u 2014. iznosi 1.100 kilograma, ali su svi počeli sezonu opterećeni maksimalnim balastom od 60 dodatnih kilograma. Shodno performansama, to jest uprosečenim vremenima krugova, vrše se promene u toj dodatoj težini, pa auto može ostati na maksimumu (sadašnji slučaj „sitroena“), gubiti kilograme, ili ih tokom godine ponovo dobijati, srazmerno svom zaostatku za referentnim modelom.

Eventualna poboljšanja performansi redovno bivaju kompenzovana novim balastima. Tako će nove težine biti objavljene uoči Slovačke, a u novu kalkulaciju ući će i brzine pokazane na Hungaroringu.

Stoga je u teoriji ispravno reći da je Sitroen u Mađarskoj „opterećen“ dodatnim balastom od 60 kg, ali je u praksi izvedeno drugačije – „C-elize“ je ostao na težini s kojom je započeo sezonu, a ostali modeli imaju pravo da „zbace“ 60 kilograma.

U svakom slučaju, najveća težinska razlika između najbržeg i najsporijeg WTCC automobila TC1 klase ne može iznositi više od 60 kilograma i do te maksimalne razlike stiglo se već na Hungaroringu.

kompenzacione težine za mađarsku WTCC rundu

model automobila razlika u vremenu kruga (u sekundama) balast   minimalna težina auta
„sitroen C-elize“ 0.0 + 60 kg 1.160 kg
„ševrolet RML kruz TC1“ + 1,6 0 1.100 kg
„honda sivik WTCC“ + 1,8 0 1.100 kg
„lada granta 1.6T“ + 3,1 0 1.100 kg