Trostruka pobeda Mercedesa na Norisringu Maksimilijan Gec novi DTM šampion

Posle nekoliko incidenata među konkurentima za titulu, Maksimilijan Gec je pobedio i na drugoj DTM trci na Norisringu, nakon što su ga kolege po brendu propustile na prvu poziciju.

Lijam Loson se kvalifikovao na prvu startnu poziciju u svom AF Korse “ferariju”, ispred svog glavnog konkurenta za titulu, Kelvina van der Lindea u ABT “audiju”. Sa treće pozicije je startovao Losonov timski kolega i zamena za Aleksa Albona, Nik Kasidi, ispred petorke Mercedesovih vozača, Lukasa Auera, Filipa Elisa, Danijela Hunkadelje, Ardžuna Mainija i Maksimilijana Geca, koji takođe ima šanse za osvajanje titule.

Na putu do prve krivine, Kelvin van der Linde je slično kao i u jučerašnjoj trci, pokušao da se provuče sa unutrašnje strane, ali je uz kontakt izgurao Losona i Kasidija na spoljnu stranu stranu prve krivine, gde u oba “ferarija” ostala ukopana, a Loson je iz toga izašao sa oštećenim vešanjem na prednjem levom točku.

Novozelanđanin je potom posetio garažu nekoliko puta i vraćao se na stazu, ali je vozio veoma sporo. Kelvin van der Linde je kažnjen sa pet sekundi zbog incidenta. Esteban Mut je tokom prvog kruga zakucao svoj “laborgini” u zid na izlasku iz četvrte krivine.

Vođstvo u trci je nakon svih kontakata preuzeo Auer ispred Elisa, dok se Kelvin van der Linde vozio na trećem mestu, ispred Geca. Prvi od vodećih koji je promenio gume je Hunkadelja na kraju devetog kruga.

Gec je sledeći posetio pitlejn na kraju 17. kruga i vratio se na stazu ispred Kelvina van der Lindea, koji ga je pretekao za krug. Auer je obavio obaveznu promenu guma na kraju 26. kruga i vratio se na stazu i dalje ispred Geca.

Mercedesi su vozili na vrituelnih prvih pet mesta u formaciji Auer, Elis, Gec, Hunkadelja, Maini, dok Kelvin van der Linde, Kasidi i Sofija Flerš jedini nisu promenili gume kada je zap0čeo 44. krug. Elisu i Hunkadelji su izrečene kazne od pet sekundi zbog nepravilno izvedenog stajanja.

Kelvin van der Linde je svoje stajanje obavio u 51. krugu, uz odrađenu kaznu od pet sekundi, a vratio se na pistu ispred Geca. Južnoafrički trkač se na nezagrejanim gumama borio kako god je umeo kako bi ostao ispred svog konkurenta za titulu, da bi u preticanju zaostalog Losona, Kelvin van der Linde udario Gecov “mercedes”.

Na prolasku kroz treću krivinu u 55. krugu, na ABT “audiju” je stradala zadnja leva guma, što je Kelvina van der Lindea izbacilo iz konkurencije za osvajanje titule. Kelvin van der Linde se vratio na stazu na 17. mestu nakon posete pitlejnu, a na kraju 56. kruga, Nik Kasidi je poslednji posetio garažu da bi promenio gume i vratio se na stazu na petom mestu.

Elis je propustio Geca na stazi u 62. krugu, a Lukas Auer je maksimalno usporio da bi propustio svog kolegu po brendu. Gec se našao na prvom mestu na početku 64. kruga, ali se “mercedesima” ubrzo primakao Kasidi.

Novozelanđanin je pokušao da se probije pokraj pilota brenda trokrake zvezde, ali se Elis vrlo agresivno branio, toliko da je u kontaktu Elis očerupao prednji desni kraj “ferarija”, a kao posledica štete, Kasidi se povukao iz trke u poslednjem krugu.

Gec je prešao prvi preko ciljne linije kako bi se domogao prve DTM titule u novoj GT eri nemačke premijum serije. Auer i Maksimilijan Buk su se domogli drugog i trećeg mesta, ispred Majka Rokenfelera, kojem je ovo poslednja DTM trka za Audi.

Hunkadelja je nakon dodatka vremena zbog kazne, klasifikovan kao peti, ispred Mainija. Marko Vitman se domogao sedmog mesta za BMW, ispred Vensan Abrila za volanom “mercedesa AMG”, a Sofija Flerš je upisala još dva DTM poena, završivši na devetom mestu, ispred Filipa Elisa.

U generalnom plasmanu nakon poslednje trke DTM sezone 2021, Gec ima 230 poena, ispred Losona koji ima 227 i Kelvina van der Lindea koji ima 208. Marko Vitman je četvrtoplasirani sa 171 poenom, ispred Auera koji je sakupio 152 poena.