U Hondi ne očekuju top 5 plasman u kvalifikacijama

12 HUFF Rob (GBR) Honda Civic team Honda racing Jas action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Slovakia at Slovakia Ring, from April 15 to 17 2016 - Photo François Flamand / DPPI.

U fabričkom WTCC timu Honde ne očekuju da će ijedan od njihove trojice vozača, Tijago Monteiro, Norbert Mihelis ili Rob Haf uspeti da uđe u treću rundu kvalifikacija na Hungaroringu.

“Realno, očekujemo sve naše automobile u prvih 10, ali nijedan u prvih pet”, kazao nam je Vilijam de Brakeler, direktor evropskog Honda motorsporta.

Uzrok je, naravno, višak od 70 kilograma hendikep težine koji “honde sivik” nose ovog vikenda.

“Dosad smo testirali sa 60 kilograma balasta, izvodili smo simulacije trkačke distance, ali nikad to nismo radili sa 70 kg viška. To je ipak samo 10 kilograma razlike, pa ne očekujemo neke posebne tehničke probleme u vezi s tim, mada još nisam razgovarao s inženjerima o tome da li je na novom asfaltu potrošnja guma povećana”, dodao je Belgijanac.

12191908_1157321120963961_3220903776794162565_n

“Treninzi, kao i obično, nisu značili ništa. Znamo da se mi nismo poigravali s upravljačkom elektronikom motora, ali pretpostavljam da drugi jesu, pa me nimalo ne bi začudilo ako u kvalifikacijama Lopes i Miler opet budu ispred svih, iako ih na treninzima praktično nigde nismo videli. Mislim da su oni oduzeli nešto snage motoru – gledano po sektorima, Lopes je imao tempo za, recimo, drugo mesto, ali je prekinuo krug.”

“Ipak, važno nam je da naši automobili budu u top 10, zbog inverznog starta u uvodnoj trci”, istakao je De Brakeler.

Na prvom današnjem treningu, Mihelis, Monteiro i Haf zauzeli su pozicije 3, 4 i 7, dok su na drugoj probnoj vožnji zadržali isti međusobni odnos snaga, ali na nešto nižim mestima – petom, osmom i jedanaestom.