U Mađarskoj otvoren Balaton park, nova trkačka staza po FIA standardima

Foto Balaton Park Circuit/Vezess.hu

Najnovija trkačka staza, izgrađena po svim FIA standardima, otvorena je u Mađarskoj.

Balaton park je osmišljen pre 15 godina, ali su radovi počeli tek pre četiri. Delom, izgradnja još traje, a do sada je uloženo oko 200 miliona evra.

Balaton park je osmislio i projektovao Ferenc Gulači, dugačak je 4.115 metara (261 metar manje od Hungaroringa), ima 10 levih i šest desnih skretanja, a širina asfaltne trake je od 12 do 15 metara. U boksu ima 48 garaža, i još tri odvojena padoka, pa može da ugosti i nekoliko različitih serija istovremeno. Na stalnim tribinama ima 10.000 mesta, a postoje određena mesta na koje mogu da se stave montažne, te da se kapacitet proširi na 120.000 posetilaca.

“Posebnu pažnju smo posvetili bezbednosti, inovacijama i životnoj sredini. Spemni smo da ugostimo međunarodne događaje, a autodrom zadovoljava sve FIA i FIM standarde”, rekao je član odbora Balaton parka Đanpaolo Mateuči za portal Vezess.hu.

Staza trenutno ima licencu stepena 2, ali kao deo budućih planova je podnese zahtev za prvi stepen. Ipak, namera nije da se preuzme Formula 1, jer ona pripada Hungaroringu.

Stazu je prvi probao Đankarlo Fizikela za volanom “ferarija FF”.

“Impresioniram sam karakterom Balaton parka. Staza ima sve, brze krivine, tehnički zahtevnih zaokreta, veoma spore deonice… Veoma dobro isplanirana pista koja pruža sjajno trkačko iskustvo jer ima nekoliko mesta pogodnih za preticanje”, rekao je Fizikela.