Van Lagen i Haf najbrži na treningu pomerenom zbog magle

Nirburgring-Nordšlajfe je počeo da pokazuje neke od svojih ćudljivijih, a opet tipičnih strana. Početak prvog treninga, zakazan za 8:15 ovoga jutra, odložen je zbog guste magle, a cela sesija bila je skraćena sa predviđenih 60 na 40 minuta.

Noću je u Ajfelima padala kiša, jutro su obeležili pljuskovi i magla, pa su uslovi bili teški koliko to samo na „Zelenom paklu“ mogu biti.

418447
Ta situacija najmanje je omela povratnika u Lada sport tim, Japa van Lagena. Dobar poznavalac Nirburgringa izvezao je najbrži krug treninga u vremenu 10:17,9821, a sledio ga je timski kolega Rob Haf sa 1,451 sekundom zaostatka.

Treće mesto zauzeo je Tom Čilton, najbrži pilot „ševi RML kruza“, dok je četvrti bio Tijago Monteiro kao najuspešniji predstavnik Honde. Iza Portugalca su se poređali Stefano D’Aste, Norbert Mihelis, Tom Koronel, Sebastijan Leb, Gabrijele Tarkvini i Ivan Miler, koji je kompletirao spisak prve desetorice.

Jedina pripadnica lepšeg pola među WTCC vozačima na Nirburgringu, Zabine Šmic postigla je 11. vreme, dok je vladajući prvak sveta Hose Marija Lopes završio na 14. mestu, iako je bio prvi vozač koji je krug po kiši izvezao za manje od 11 minuta, ali mu je to bio i jedini pokušaj. Sva je prilika da niko od fabričkih vozača Sitroena, u prvom redu Pečito, u ovakvim uslovima nije želeo previše da rizukuje.

557191Vlažna i klizava pista uhvatila je nekolicinu vozača u raskoraku, pa su sa asfalta sletali Ma Ćinghua, Gregoar Demustije i Stefano D’Aste, dok je jedini ozbiljniji kontakt sa zaštitnom ogradom bio privilegija Mehdija Benanija, čiji je „C-elize“ i taj maltretman podneo s minimalnim oštećenjima.

„Izvanredan početak“, kazao je Van Lagen. „Bilo je zaista teško po ovakvim uslovima. I Hafu sam kazao da će biti teško, ali sam već u prvom pokušaju postavio drugo vreme, što me je iznenadilo, jer su točkovi užasno proklizavali. Zatim smo izveli male izmene na automobilu, to je bila dobra intervencija mog inženjera, i onda sam bio najbrži.“

193249Početak drugog i poslednjeg pretkvalifikacionog treninga predviđen je za 11:55 i ta sesija trebalo bi da traje sat vremena.

FP1-times