Van Lagen se preporučuje Ladi i za ostatak sezone

Holanđanin Jap van Lagen će 15. i 16. maja ponovo braniti boje tima Lada sport u Svetskom šampionatu turing automobila i na Nordšlajfeu će voziti „vestu“ koja je dosad pripadala Džejmsu Tompsonu.

Iskusni i raznovrsni trkač je dve pune sezone, 2008. i 2009. godine, bio jedan od aktera prvih koraka ekipe iz Toljatija u WTCC-u, a na autodromu u Ajfelima ima i veliku kilometražu i uspehe: tamo je osvojio trku nemačkog Porše karera kupa 2013. i beležio je pobede u trkama VLN serije. Poznavanje staze i nebrojeni na njoj izvezeni krugovi, i to za volanom različite mašinerije – BMW-a, „poršea“ i „mercedesa“ – najveći su kvalitet koji Van Lagen donosi Ladi.

LADA_team_mates_run_togetherRuski tim i holandski vozač dogovorili su saradnju samo za nemačku WTCC rundu, ali Jap ne bi imao ništa protiv da sa Ladom u Svetskom šampionatu ostane i duže. Uostalom, on se ekipi i sam preporučio, i to pre nego što je ova i sanjala da joj je potreban zamenski vozač na „Zelenom paklu“.

„Video sam da je u programu trka na Nirburgringu, pa sam pre otprilike tri meseca poslao sms Viktoru Šapovalovu (direktoru Lada sporta) i napisao mu da bi možda bilo dobro da vozim jedan od njihovih automobila, ali nisam dobio nikakav odgovor. A onda me je Viktor prošle nedelje pozvao i pitao da li bih došao da testiram u Budimpešti, a ja sam bio slobodan“, rekao je 38-godišnji trkač portalu WTCC Blog.

Povratnik u Lada sport pokazao se sasvim dobro pri prvom izlasku na stazu s „vestom“, ako je verovati nezvaničnim podacima sa Hungaroringa. Oni kažu da je Japov najbrži krug bio svega 6 desetinki lošiji od Hafovog. Sesija je prekinuta posle Robovog teškog udesa u krivini 1, a mnogo posla ostalo je nedovršeno.

jap„Izvezao sam tridesetak krugova na korišćenim gumama. Stavio bih nove na kraju, ali nisam mogao zbog nesrećnog udesa Roba Hafa. Uprkos tome, uspeli smo mnogo da unapredimo auto i bilo je sjajno ponovo raditi sa ekipom.“

Holanđanin se u dugoj karijeri nalazio za volanom velikog broja različitih automobila, u poslednje vreme opredeljenje mu je bila GT kategorija. U Ladinoj čak i ne tako maloj WTCC trkačkoj floti, Van Lagen se dosad takmičio u modelima „110“ i „priora“. S „grantom“ se nikad nije sreo, ni u S2000, ni u TC1 specifikaciji, ali posle testa na Hungaroringu može da oceni karakteristike „veste“.

„Ne bih mogao da uporedim „vestu“ ni sa jednim drugim automobilom koji sam dosad vozio. Mnogo je snažnija u poređenju sa starom „ladom“, a i izgleda bolje. Auto ima ozbiljan potencijal, ali ekipi pravi problem to što nije mogla da nađe vremena da ga propisno istestira.“

1ROM4506Van Lagen je istakao kako mu se WTCC dopada, da voli i sprint takmičarsku formu, te da bi rado ostao u ekipi iz Toljatija i posle nemačkih trka, ali da odluku o tome treba da donese Lada sport.

Kada u subotu završi svoj prvi WTCC nastup na najkomplikovanijoj pisti na svetu, Holanđanin će baš kao i Rob Haf, učestvovati i na 24-časovnoj trci na Nordšlajfeu, vozeći „mercedes SLS GT3“.