Van Lagen u prvih deset na povratku u WTCC

Jap van Lagen je svoj WTCC povratak obeležio ulaskom u prvih deset na test sesiji u Nemačkoj. Holanđanin je ostvario deveto vreme, bio je uspešniji vozač “veste” i nadmašio je stalnog trkača Lada sporta Roba Hafa. Van Lagen se ovog vikenda tek drugi put nalazi u kokpitu ovog automobila – premijera je bila na testu u Mađarskoj.

Holanđanin je posle jednosatne probne vožnje na Nirbugringu kasnio 5,2 sekunde za vodećim Lopesom, ali veruje da i on i automobil imaju još prostora za napredak.

“Mislim da je ovo dobar početak vikenda”, rekao je Van Lagen za TouringCarTimes. “Vozio sam “vestu” samo jednom pre Nemačke, na testu u Budimpešti, pa je ovo zapravo drugi put da sam u njoj. Nije lako voziti automobil sa skoro 400 KS na prednjim točkovima, mislim mogu da budem još malo bolji.”

664990
Van Lagen se vratio u WTCC posle šest godina odsustva, a poslednji put je nastupio u Makauu 2009. godine, takođe za Lada sport. Tridesetosmogodišnji trkač priznaje da se automobil TC1 specifikacija mnogo razlikuje od onoga što je nekada vozio, a posebno jer su se tehnička pravila od tada dva puta menjala.

“Lada 110” i “priora” bili su potpuno drugačiji automobili. Međuosovinsko rastojanje je bilo kraće, sami automobili i motor bili su manji, snaga je bila 280 KS, a sada je 380, dakle sve je drugačije. Sada je tim mnogo profesionalniji, više zna, radi brže i definitivno možemo da prođemo bolje nego ranije”.

322416Tempo koji je Sitroen prikazao na Nirburgringu, primorava Holanđanina da u zasad jedinom dogovorenom nastupu za Ladu razmišlja o osvajanju 10. mesta u kvalifikacijama i pol pozicije na inverznom startu. Perspektiva deluje primamljivo.

“Biće interesantno ako budem deveti ili deseti u kvalifikacijama. Ako može da se napravi razmak na početku, dok su “sitroeni” iza drugih automobila, a možda bi ta prednost mogla da bude dovoljna. Svi znamo koliko su “sitroeni” brzi na pravcima, ali videćemo. Ja ću uživati i pokušati da dam sve od sebe kako bih osvojio bodove za tim”, obećao je Van Lagen.