WTCC i Terme pregovaraju o novom trogodišnjem ugovoru

Istekao je prvi trogodišnji ugovor između WTCC organizatora/promotera, vlade provincije Santjago de Estero i Ministartstva turizma Argentine, a na osnovu kojeg je autodrom Terme Rio Ondo bio domaćin trka Svetskog šampionata turing automobila u periodu između 2013. i 2015.

Zainteresovane strane stupile su u pregovore o zaključenju novog sporazuma i produžetku saradnje za naredne tri godine.

„Lično, ne očekujem teškoće“, rekao je Fransoa Ribeiro, prvi čovek i promoter šampionata. Istina, na jesen se u Argentini održavaju izbori, prateća neizvesnost mogla bi da zakomplikuje stvar, zato je Francuz dodao: „Verujem da će to pre biti politička odluka, pre nego pitanje budžeta.“ Iako WTCC šef nije želeo da otkrije koliko košta košta održavanje jedne runde prvenstva, procurela je informacija da bi iznos mogao biti veći od tri miliona dolara.

Ribeiro TermasRibeiro je izjavio kako bi želeo da dovrši pregovore u junu. Iako u Argentini postoje druge staze s kategorijom istom kao Terme Rio Ondo, on veruje u kontinuitet i prioritet mu je da na kalendaru sačuva pistu na kojoj je WTCC već tri puta bio. „Najbolja je od Meksika do Ušuaje (najjužniji grad u Južnoj Americi), pohvalio ju je Ribeiro i isključio svaku mogućnost da njegova serija održava trke na autodromu Buenos Aires, jer ovom nedostaje „dvadeset godina investiranja.“

S druge strane, WTCC direktor je biranim rečima pohvalio argentinske trkače i prognozirao je da bi u budućnosti neko od njih mogao da se pridruži Pečitu Lopesu u Svetskom prvenstvu.

„Meni je cilj da imam najbolje vozače turing automobila, a u Argentini ih ima nekoliko i oni se takmiče u različitim serijama poput Super TC2000, Turismo Karetera, Top rejs i Turismo nasional. Ne postoji nijedna druga zemlja na svetu koja uživa taj luksuz da ima najmanje pet trkača na tako dobrom nivou. Osećam da će se u nekom trenutku još jedan Argentinac trkati u našoj kategoriji“, kazao je Ribeiro.

Na šest dosad voženih WTCC trka na Termama Pečito Lopes pobedio je četiri puta, dok su po jedan trijumf postigli Ivan Miler i Sebastijan Leb.