WTCC kalendar 2015: Voze se Tajland i Katar, otpao Makau!

FIA Svetski savet auto-sporta sastao se u Dohi, utvrdio je i danas objavio kalendar Svetskog šampionata turing automobila 2015. godine.

Termini i mesta održavanja trka su sledeći:

6-8. mart – Argentina – Terme Rio Ondo
17-19. april – Maroko – Mulaj El Hasan
1-3. maj – Mađarska – Hungaroring
15-16. maj – Nemačka – Nirburgring Nordšlajfe
5-7. jun – Rusija – Autodrom Moskva
19-21. jun – Slovačka – Slovakija ring*
26-28. jun – Francuska – Pol Rikar
10-12. jul – Portugal – Vila Real
11-13. septembar – Japan – (biće objavljeno)
25-27. september – Kina – Šangaj
30. oktobar – 1. novembar – Tajland – Buriram
20-22. novembar – Katar – Losail*

Za runde označene zvezdicom potrebno je finalizovati dogovor s promoterom.

15741699100_96fe1c031a_o
Po očekivanju, sezona ima dvanaest rundi i startuje u Argentini, zemlji aktuelnog prvaka Pečita Lopesa. Jedino afričko takmičenje održava se u Marakešu, konfiguracija staze ostaje neizmenjena, ali organizator menja i poboljšava prateću infrastrukturu i gradi stalne boksove sa unutrašnje strane piste.

Prva evropska runda vozi se u Mađarskoj, posle nje sledi dugo najavljivani i željno iščekivani odlazak na Nordšlajfe, u okviru programa koji će WTCC deliti sa znamenitom 24-časovnom trkom u Ajfelima.

Na kalendaru je ostala Moskva, a termin za Slovakija ring pomeren je pet sedmica kasnije u odnosu na dosadašnji. Pol Rikar je drugi put na WTCC kalendaru, ali će se voziti u leto. Evropski deo sezone sredinom jula će zatvoriti trke na uličnoj stazi Vila Real u Portugalu, koji se vratio na svetsku turing scenu, a potom sledi dvomesečna pauza.

Ambience_Prt_314 140_START
Finalnu trećinu šampionata kao i 2014. čine četiri runde u Aziji, sa bitno izmenjenim lokacijama i rasporedom u odnosu na ovogodišnji. Seriju otvara Japan, još nije objavljeno koja je staza u pitanju. U Kini se vozi samo jednom, na Međunarodnom autodromu Šangaj.

Jedanaesta i dvanaesta WTCC runda biće organizovane u Tajlandu i Kataru, u zemljama koje Svetski šampionat nikada pre nije pohodio. Ako se ostvare najavljene ambicije, sezonsko finale održaće se pod veštačkim osvetljenjem. Losail je efektivno zamena za Makau i ovako postavljeni program znači i prekid desetogodišnje tradicije WTCC trkanja na magičnoj stazi Guja.

Sa kalendara šampionata otpali su Salcburgring, Spa Frankoršamp, Goldenport park i Makau.