WTCC trke u Marakešu voziće se prema planu

Marokanska runda Svetskog šampionata turing automobila biće održana prema planiranom rasporedu, iako je prateća AutoGP serija pre dva dana otkazala svoj nastup u Marakešu zbog tamošnje „političke situacije.“

Zvaničnici AutoGP serije u sredu su objavili da će njihov šampionat startovati u maju u Budimpešti, umesto na gradskoj stazi Mulaj El Hasan u Maroku, zbog „teške političke situacije u Severnoj Africi tokom poslednjih nekoliko meseci“.

Formula takmičenje u organizaciji Enca Kolonija trebalo je da započne svoju šestu sezonu u Marakešu i da, tradicionalno, posluži kao prateći program trka Svetskog šampionata turing automobila, kao što je činilo od 2010. godine.

marrakech coloni„Nažalost, bili smo prinuđeni da odustanemo od runde zakazane za 19. april u Maroku. Učinili smo sve što smo mogli da se pojavimo u Marakešu, ali smo, štiteći naše timove i vozače, rešli da odložimo start sezone i premestimo ga u Budimpeštu“, kazao je Koloni i dodao da se nada da će se njegova serija dogodine vratiti u Maroko.

Koliko se iz zvaničnih izvora moglo saznati, održavanje WTCC runde u Maroku od 17. do 19. aprila ni u jednom trenutku nije došlo u pitanje, a direktor Svetskog turing prvenstva Fransoa Ribeiro nije želeo da komentariše odluku šefa AutoGP serije „ni sa pravnog, ni sa komercijalnog aspekta“. Ovaj formula šampionat treba da se pojavi kao pratnja WTCC-u na Hungaroringu u maju i na Pol Rikaru u junu.

S druge strane, na martovskom predsezonskom testu AutoGP serije na Valelungi pojavila su se samo osmorica vozača, predvođena Brazilcem Antoniom Piconijom. Takođe, samo dvojica trkača potvrdila su svoje celosezonske planove u Kolonijevom šampionatu 2015. Razlog odustajanja od Marakaša otud možda ne treba ni tražiti u „političkoj situaciji“ u Maroku, već u internom stanju stvari u samom takmičenju.