WTCC u Šangaju: Mete, odstojanja i podsećanja

Sitroen se u Pekingu prvi put našao u situaciji da može da osvoji proizvođačku titulu, ali je to bilo više u domenu teorije. Umesto tog postignuća, francuska kuća preživela je svoj prvi WTCC vikend bez ijedne pobede, što je malo čudo po sebi.

Sedam dana kasnije, na Međunarodnom autodromu Šangaj, stvar je gotovo izvesna i sva je prilika da će na desetoj rundi šampionata biti odlučen prvak u jednoj od WTCC takmičarskih kategorija.

Francuska kuća beži konkurentskoj Hondi celih 270 bodova i potrebno je da osvoji još šest poena da bi osigurala prvu svetsku krunu na kružnim stazama. Ovaj cilj je van svake sumnje lako dostižan već u trci 1 i Sitroen će se, po njegovom ostvarenju, pridružiti dosadašnjim WTCC šampionima: BMW-u (titule 2005, 2006, 2007), Seatu (2008, 2009), Ševroletu (2010, 2011, 2012) i Hondi (2013).
wtcc20141002011
Od Pekinga je i matematički jasno da vozački trofej može da pripadne samo jednom od trojice stalnih vozača „C-elizea“. U predstojeće tri runde, odnosno šest trka, u opticaju je još najviše 165 bodova, a razlika između vodećeg Lopesa i četvrtoplasiranog Monteira već je značajno veća (193 poena).

Dakle, u igri ostaju Lopes (339) sa 66 poena više od Milera (273) i Leb (238), koji za liderom zaostaje 101 bod, a od drugoplasiranog ima 35 poena manje.

Argentinac može do titule već u Šangaju, ako razlika između njega i prvog pratioca na kraju vikenda bude 110 bodova ili veća. Teško, u teoriji ne i nemoguće, ali bi Miler morao da ima baš katastrofalan nastup pa da Pečito na desetoj WTCC rundi osvoji 44 poena više od njega. Realniji je scenario da će posle Šangaja spisak pretendenata biti skraćen za još jedno ime, pa će se na Suzuki o svemu pitati samo Lopes i Miler.

428_CORONELŠta će u Šangaju pokazati Sitroenovi suparnici? U prvom redu, mogao bi da se razmahne „ševrolet RML kruz“, jer su u RML-u predviđali da će se sva vrednost instaliranih unapređenja videti na Šangajskom autodromu. Pa i takav, sputan konfiguracijom Goldenport parka, „ševi“ je blistao i u Pekingu je ubeležio pobedu i drugo mesto. Biće zaista zanimljivo videti skok u performansama koji engleski tjuner najavljuje.

Honda je na prošloj rundi ostala dužna, rezultatski, ne i po performansama. Međunarodni autodrom Šangaj morao bi da pruži relevantnu sliku mogućnosti „sivika“, i to bi ovog puta moralo da se ogleda u osvojenim bodovima Već u hendikep težinama italo-japanska kombinacija ima prednost u odnosu na mašine iz Velingbroa – njeni automobili su 10 kilograma lakši od „ševi kruza“.

Lična karta autodroma

Autodrom u Šangaju smatra se jednim od najimpozantnijih na svetu, zahvaljujući vrhunskoj infrastrukturi i spektakularnim građevinama koje okružuju stazu.

Podignut 40 kilometara severozapadno od centra petnaestomilionskog megalopolisa, to je kolosalan objekat, svojevremeno verovatno i najimpresivniji od svih na kalendaru Formule 1. Očigledan znak ekonomskog uspona države, podignut je i kao referenca za sve buduće slične projekte. Dizajnirana kao staza za novi milenijum i da bi uvela Kinu u F1 svet, pista u Šangaju bila je domaćin prve velike nagrade ove zemlje 2004. godine.

Kozlovskiy_Chn_29Tvorac velelepnog kompleksa, Herman Tilke, stazi je namerno dao oblik kineskog slovnog karaktera „šang“, koji znači „visoko“ ili „iznad“. U projektovanju pratećih objekata korišćeni su simboli iz kineske istorije, arhitekture, prirode i tehnologije. Oni su izraženi  oblicima, bojama i materijalima upotrebljenim u izgradnji tribina, boksova, padoka, kontrolnog i pres centra. Pošto se u svemu išlo do najsitnijih detalja, to je u svoje vreme bila najskuplja staza na svetu i koštala je 240 miliona dolara.

Višenamenski autodrom može da ugosti sve kategorije formula, uključujući i azijske i američke, prototipove, sportske, GT i turing automobile i kup serije. Nisu zaboravljeni ni dvotočkaši – Svetski moto-šampionat, Superbajk i druge moto-klase, kao ni poseban kartodrom i dreg staza za trke na 1/4 milje ili kraćim distancama.

Šangajski autodrom izgrađen je na močvarnom terenu, pa je radi stabilizovanja terena u zemlju prethodno pobodeno 40.000 betonskih stubova. Pojava ulegnuća, o kojoj su vozači govorili već 2005, svedoči da se priroda nije mogla baš u potpunosti ukrotiti.

Tarquini_Qualif_Chn_1 Boardman_Qualif_Chn_4Konfiguracija na kojoj se voze WTCC trke dugačka je 4.603 metra i ima 14 krivina. Njihova numeracija ostaje ista kao na F1 varijanti, iako u odnosu na nju WTCC automobili savlađuju tri zavoja manje – jednostavno, u turing verziji piste, posle 4a i 4b, sledi krivina 8.

Jedinstvena odlika Šangaja jesu krivine čiji se radijus postepeno smanjuje (1 i 2) i gde se istovremeno skreće, šaltuje i koči, te one čiji se poluprečnik, nasuprot njima, širi, pa se tu skreće, šaltuje i ubrzava (12 i 13). Krivina 13 važna je i stoga što od izlaza iz nje zavisi efikasnost napada na ključni, najduži pravac.

A on ima 1.175 metara, nalazi se između zavoja 13 i 14 i završava se kočenjem za ukosnicu, krivinu 14. Ova sekvenca, tipična za Tilkea, daje najbolju priliku za preticanje. Širina piste varira od 13 do 15 metara, a u pojedinim krivinama – na primer, na opisanoj ukosnici – iznosi i 20 metara, pa se vozači ne mogu požaliti da nemaju prostora za napad.

03.11.2013- Race 1, Start of the race
U tehničke zahteve spadaju velike krajnje brzine za napad i odbranu, visok stepen stabilnosti u krivinama i odlično uravnotežen auto, poslušan na ubrzanjima i kočenjima i pri naglim i brzim promenama pravca. Pneumatike troše dugačke krivine i jaka bočna opterećenja, prenos snage na podlogu pri ubrzavanju, nekoliko snažnih kočenja i neravna i abrazivna površina asfalta. Krivina 13, zavoj od 270°, kritična je za prednju levu gumu jer se odatle snažno ubrzava i napada pravac, a sve vreme deluju i bočne i uzdužne sile.

Kineska WTCC runda bitna je i sa poslovnog aspekta. Tamošnje automobilsko tržište najveće je na svetu i auto-sport je od velikog značaja svim kompanijama koje imaju proizvodne pogone u ovoj zemlji ili u njoj samo prodaju vozila.
Opening_Ceremony_Chn_21 Monteiro_Race2_Chn4
A počelo je 2011.

Svetski šampionat turing automobila prvi put je došao u Šangaj 2011. godine, i to na stazu Tijanma. Trkama su – kao i cele sezone – dominirali fabrički „ševroleti“, a pretendenti na titulu bili su Miler i Haf. Englez je izvukao deblji kraj u duelu sa Tarkvinijem, Miler je u dvoboju sa istim suparnikom prošao bez ogrebotina i to mu je širom otvorilo prolaz ka trećem WTCC naslovu.

U 2012. prešlo se na grandiozni Međunarodni autodrom Šangaj. Turing automobilima obično bolje leže piste stare škole nego staze projektovane za Formulu 1, međutim, nije se stekao utisak da se WTCC pojavio na neodgovarajućem terenu.

Vikend je ponovo obeležila dominacija „ševi kruza“. Milerov nastup bio je nervozan i retko loš. U prvoj trci je imao kontakt s Mihelisom, a u drugoj je torpedovao timskog kolegu Menua i zbog toga bio kažnjen. Alzašanin je Švajcarcu upropastio možda i najbolju šansu da stigne do titule svetskog prvaka, pa se u završnici jedino radovao Haf. On je otputovao u Makau kao uverljivi lider prvenstva, koje će na kraju i osvojiti.
Muller_race2_Chn_25 Chilton_Race1_Chn7
Prošle godine u trci 1 Čilton je na samoj ciljnoj liniji, u foto-finišu, nadmašio Milera za samo jednu stotinku i dugo se raspravljalo da li je Francuz poklonio pobedu tadašnjem timskom kolegi. Trka 2 završena je trostrukim trijumfom Honde, ni jedinim ni prvim u WTCC kampanji japanskog proizvođača, ali bitnim zbog značaja kineskog tržišta i relativne blizine „domaćeg terena“.

Pobednici WTCC trka u Šangaju (Tijanma* i Međunarodni autodrom):
2011.* Alan Menu (ševrolet kruz); Ivan Miler (ševrolet kruz)
2012. Alan Menu (ševrolet kruz); Rob Haf (ševrolet kruz)
2013. Tom Čilton (ševrolet kruz); Tijago Monteiro (honda sivik)