Zabine Šmic ponovo u WTCC na Nordšlajfeu: Imaću bolje šanse ako padne kiša

Zabine Šmic se vraća u Svetski šampionat turing automobila!

Ova donekle i očekivana odluka odnosi se samo na trkački vikend u Nemačkoj, koji se krajem maja održava na Severnoj petlji Nirburgringa. Zabine će kao i 2015. voziti “ševrolet RML kruz” Minih motorsporta.

Nazvana “Kraljica ringa” zbog broja izvezenih krugova na 25,378 kilometara dugačkoj stazi, Šmicova je i prezenter emisije Top gir (Top Gear) na BBC televiziji.

Snimanje TV reportaže i takmičenje na 24 sata Nirburgringa istog vikenda drastično će ograničiti njeno vreme za WTCC treninge i zato će u najvećoj meri morati da se osloni na svoje ogromno iskustvo. Prošle godine, Zabine je osvojila bod na WTCC trci 1 na Nordšlajfeu, a nijednoj ženi pre nje nije pošlo za rukom da ulovi poene u Svetskom turing prvenstvu.

WTCC_Sabine_Schmitz_01“Uživala sam u takmičenju s najboljim turing trkačima današnjice na najboljoj stazi na svetu”, rekla je Nemica. “Zbog obaveza prema emisiji Top Gir, nemam vremena da vozim test i prvi trening u četvrtak. To je mala katastrofa i malo sam zabrinuta, potrebno mi je mnogo kilometara u “ševroletu”, koji se mnogo razlikuje od “poršea” koji obično vozim. Ali, želeli su me u timu i – evo me.”

“Imaću bolje šanse ako padne kiša, zato se molim za kišu i nadam joj se. Više vode, više šanse za uspeh! Imam dobar osećaj za pistu kada je vlažna i u takvim uslovima uvek sam konkurentna. U svakom slučaju, mora da sam luda kad pristajem da odmerim snage sa tim momcima bez dovoljno vremena za treniranje!”

Tim menadžer Minih motorsporta Dominik Grajner potvrdio je da će Šmicova nastupiti umesto vlasnika ekipe Renea Miniha.

“Pošto joj je to prošle godine bio prvi nastup u automobilu, obavila je sjajan posao i nadamo se da će pokazati još bolje performanse na “Zelenom paklu”. Startovaće praktično od nule, jer je prošlo godinu dana od poslednjeg puta kad je vozila “ševrolet”. Ako bude mogla ponovo da osvoji bodove, to bi bilo fantastično”, rekao je Grajner.

WTCC_Sabine_Schmitz_03Šta Zabine Šmic misli da može da postigne prilikom svog drugog nastupa na Nordšlajfeu?

“Daću sve od sebe, kao i uvek. Prošle godine sam se silno zabavila, iako deseto mesto nije najbolji mogući rezultat, ali sam bila srećna. Auto mi se dopao, ali ga je stvarno teško voziti jer je izuzetno mekan. Set-ap nikada nije idealan jer je staza toliko dugačka i teška, ali dobar set-ap je mekan, zbog potrebe za trakcijom. Znam da mi je to prošle godine pomoglo u borbi sa Japom van Lagenom.”