Đirolami: Pol-poziciju posvećujem porodici i Karlosu Rojtemanu

Vozač “honde sivik” Minih motorsporta Nestor Đirolami osvojio je drugu uzastopnu WTCR pol-poziciju na Nirburgringu Nordšlajfe.

Najbrži na kvalifikacijama 2020, on je to bio i ove sezone, a novo idealno startno mesto na legendarnoj stazi doneo mu je krug od 8:54.791, postignut u drugom napadu na štopericu. Njime je nadmašio Hjundai rivala Žan-Karla Vernea za 780 hiljaditih delova sekunde.

“Ovo je neverovatno, čestitam svima u Minih motorsportu, uradili su fantastičan posao i pripremili su mi briljantan automobil”, kazao je Đirolami, koji u poslednjem pokušaju vreme nije popravio.

“Imam lepe uspomene na prošlu godinu, taj krug je bio sjajan i nije mi bilo lako da to ove godine ponovim. Bio sam još brži u poslednjem krugu, ali mi je ekipa rekla da je poslednji sektor malo vlažan. I da se Verne poboljšao, ja bih bio drugi.”

“Vozili smo prvi i drugi trening po promenljivim uslovima i nismo bili baš sigurni šta će se desiti u kvalifikacijama. Pomalo smo nagađali i kada je moj timski kolega Esteban (Gerijeri) kazao da njegov prvi pokušaj nije bio savršen jer je auto malo podupravljao, poradio sam sa svojim inženjerom. On je napravio pravi izbor pre nego što sam izašao u drugi pokušaj i poboljšali smo se za, ja mislim, sedam desetinki. To zvuči mnogo, ali nije mnogo na ovoj stazi koja se vozi 8 minuta i 50 sekundi.”

“Veoma sam srećan zbog rezultata, nije lako dve godine uzastopce osvajati pol-poziciju, pogotovu na Nordšlajfeu, gde sve mora da se poklopi. Ova staza zahteva ludu koncentraciju.”

Argentinac je svoju pol-poziciju posvetio porodici i zemljaku i bivšem vozaču Formule 1 Karlosu Rojtemanu, koji se bori sa teškom bolešću.

“Ovu pol-poziciju posvećujem porodici – moja žena i ćerka su tu i prija mi njihova podrška – ali u ovom trenutku posebno Karlosu Rojtemanu, pobedniku na Nirburgringu 1975. On je u ovom trenutku u kritičnom stanju, zato šaljem pozitivnu energiju njemu i njegovoj porodici. Znamo da je on bio legenda u Argentini i moje misli su s njim.”

Subotnje WTCR trke na Nirburgringu voze se u ranim prepodnevnim satima, što znači da će temperature biti niže nego na kvalifikacijama.

Đirolami je komentarisao: “Iskreno, ne znam šta će se sutra desiti ovde na Nordšlajfeu. Svaki put kada dođemo dan je sunčan, a kad počne trkački vikend, stvari se menjaju. Tako se dogodilo u VLN seriji, jedna trka je otkazana. Cele nedelje je bilo sunčano i lepo, a kako se približava trkački vikend, sve je postalo kocka.”

“Sutra će biti i više od toga, zato kao tim moramo biti spremni na sve. Mi vozači poznajemo sve situacije, imali smo prilike da mnogo testiramo. Moram da donesem prave odluke u pravom trenutku, da osvojim mnogo bodova, da izbegnem incidente s mojim prijateljem Verneom i da izvezem dobru trku za Hondu. To je zaista važno da bismo godinu počeli kako treba.”

“Sivik” je prošle godine ispoljio veliki deficit u brzini na najdužem pravcu Nordšlajfea i Minihov trkač to dobro pamti.

“Neće biti lako. Uvek želite da pobedite ovde, svako želi da pobedi. Ali, nikada ne znate šta će se desiti na Nordšlajfeu. Iako sam danas bio najbrži, sve do sutrašnje trke nećemo znati kakav je tempo automobila.”

“Važno je da imamo dobar balans i dobru brzinu, jer ovde postoji pravac na Detinger visu dugačak preko dva kilometra. Zato je važno stvoriti dobru prednost pre tog pravca, a na trci sa inverznim startom pokušaćemo da osvojimo što je moguće više bodova”, završio je Đirolami.