Verne: Želeo sam da pokažem Hjundaiju da su sa mnom napravili pravi izbor

Žan-Karl Verne je na WTCR kvalifikacijama na Nirburgringu bio najbrži pilot “hjundai elantre N TCR” i zablistao je već na svom debiju sa novom markom, timom Engstler i novom tehnikom.

Francuz je izvezao drugo vreme 40-minutne sesije i osigurao je mesto u prvom startnom redu trke 2, kasneći 78 stotinki za osvajačem pol-pozicije Nestorom Đirolamijem.

Džej-Kej je u trećem i poslednjem pokušaju propustio da se ubrza, pa je pored njegovog imena ostalo upisano 8:55.571. Oficijelne “elantre” imale su generalno uspešan kvalifikacioni nastup i sve četiri su ušle u prvih osam

“Ovo je bio dobar dan za nas”, kazao je Verne, koji na prvom treningu u subotu nije kompletirao nijedan krug na Nordšlajfeu. “Ove godine nam neće biti lako, ali je početak dobar.”

“Imali smo mali problem juče na prvom treningu, malo smo kasnili u dovršavanju automobila. To je bio manji problem sa letvom volana, isto kao kod Gerijerija, ali ovde takav problem može da bude opasan. Međutim, ekipa se mnogo trudila i zahvaljujući njoj uspeli smo da ga rešimo za drugi trening. Bilo je veoma važno da vozimo drugi trening, da bih imao vremena da upoznam uslove na stazi.”

“Danas je došao taj trenutak kada je sve moralo da se složi. Što se mene tiče, dao sam sve od sebe jer znamo koliko je WTCR konkurencija kvalitetna. Ako želite da budete u prvom redu, uvek morate da date sve od sebe. Osećao sam se dobro, mnogo sam rizikovao i sve je moglo da se završi posle prvog kruga, jer sam malo dokačio travu. Ali, uspeo sam da izvezem dobar krug, ne tako brz kao Nestorov, ali mislim da možemo da budemo vrlo zadovoljni.”

“Sada treba da ostanemo usredsređeni. Biću između dva Argentinca na startu obe trke, videćemo… Jedva čekam subotu, da završim obe trke, osvojim puno poena i odem sa Nordšlajfea s dobrim rezultatima.”

Verne je potvrdio da mu je današnji nastup bio važan da pokaže svojoj novoj ekipi i Hjundaiju za šta je sposoban.

“Naravno. Tako je kad započnete novi izazov, a meni je sve novo. Ekipa mi je nova, radim za novog proizvođača, nova mi je i situacija da sam u timu sa još trojicom vozača. Ali, imam dvojicu kolega koji su svetski šampioni i mladog rukija Luku Engstlera, koji je zaista brz. Kao i svim ostalim vozačima, moj cilj je uvek da osvojim šampionat, ali sam takođe želeo da im pokažem da su napravili pravi izbor i da opravdam njhovo poverenje.”

“Ja sam jedini koji za Hjundai vozi FIA WTCR, Pure ETCR i 24 sata Nirburgringa. Već su mi ukazali ogromno poverenje, a sad je moj posao da ga opravdam i učinim ono što je potrebno da bih im doneo rezultate. Još je rano, ali mislim da je dobro počelo.”

Francuz je stigao da oceni prvu TCR turing limuzinu Hjundaija: “Mislim da je auto svakako rođen dobar i da je poboljšanje u odnosu na prethodni. Imao sam priliku da testiram “i30”, ali ne mnogo, tako da mi je teško da upoređujem. Ali, očigledno su ispravljene sve sitne mane, jer je “i30″ osvojio toliko šampionata da je on već bio fantastičan auto.”

“Glavno je da vam novi auto daje sampouzdanje, pogotovu u brzim krivinama kakva je Flugplac. U tim ludim krivinama “elantra” je malo stabilnija i to vam daje više samopouzdanja, pogotovu novom vozaču kao što sam ja u Hjundai motorsport klijentskom trkanju.”

Verne će ovog vikenda posle WTCR trka startovati i na Nirburgringu 24H, u posadi “hjundaija i30 N TCR” endurans specifikacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*