Gerijeri: Nirburgring oduzme svu energiju, zato sam više umoran nego srećan zbog trećeg mesta

Esteban Gerijeri je osvojio treće mesto na kvalifikacijama za prvu rundu Svetskog turing kupa na Nirburgringu.

Zahvaljujući njemu i njegovom timskom kolegi Nestoru Đirolamiju, Honda i Minih motorsport imaju dva “sivika tajp R” na top 3 pozicije. Najozbiljniji konkurent tokom 40-minutne sesije bile su im “hjundai elantre” Hjundai tima Engstler.

Esteban je u konačnom ishodu kasnio nepun sekund za Đirolamijem i 163 hiljadite za Žan-Karlom Vernom, dok je četvrtoplasiranom Luki Engstleru umakao 0.630 sekundi. Japanski i korejski automobili popuniće prva dva startna reda na drugoj trci subotnjeg takmičarskog programa.

Gerijeri je na Nirburgringu upisao dve od svojih deset WTCR pobeda i prema čuvenoj stazi gaji ogromno poštovanje.

Ipak, priznao je da su ga kvalifikacije iznurile: “Više sam umoran nego što sam srećan, bilo je zaista naporno. Na ovoj stazi ste zaista na limitu.”

“Jednom godišnje dođu ti dani i trenuci kada se kvalifikujete na Nordšlajfeu. On vam oduzme svu energiju, koncentraciju, uzbuđenje, sve morate u njega da uložite. Zaista je prohtevna, sto odsto, i zato sam stvarno uživao u sva tri pokušaja.”

Zbog poslovično promenljivog vremena u Ajfelima i strahujući od vlažne piste, Minihovi puleni su već na početku kvalifikacija jurnuli po visoke plasmane.

“Ozbiljno sam napao jer nismo znali da li će padati kiša, pa smo već od početka krenuli na veoma brz krug. Bilo je nekih pomalo vlažnih i prašnjavih mesta, zato ste morali da se trudite da se ne slupate, već da nastavite da forsirate. Bilo je zabavno.”

“U poslednjem pokušaju promenili smo setap jer sam osećao podupravljanje. Bilo je toplo, a staza mnogo zahteva od guma. Izveli smo tu promenu i znao sam da tu i tamo mogu da se poboljšam. Podupravljanje automobila se malo smanjilo, ali je na kraju teško da se sve sklopi ako tu i tamo pravite male greške. Ali, zabavno je i imate vremena da duž kruga povratite nešto od onoga što ste izgubili.”

Gerijerijevo zadovoljstvo postignutim još je veće jer je njegov četvrtak poremećen tehničkim nedaćama zbog kojih nije prešao mnogo kilometara na treninzima.

“Moram mnogo da se zahvalim ekipi jer smo juče imali problema s letvom volana, tako da su mehaničari u principu radili 72 sata bez prekida. Jedva da su išta spavali, pa je ovo na kraju ovo mala nagrada i za njih. Uspeo sam da se smestim u prva tri i moći ću sutra da se borim za lepe bodove. Veoma sam zadovoljan i nadam se da ćemo sutra voziti dve dobre trke. Imam dobar predosećaj, hajde da se zabavimo!”