Ne rade kad su u paru: Sve “elantre” voze Nirburgring samo s jednim brisačem

Na treningu je primećeno, a videće se i na trkama, ako bude kiše: na prvoj rundi Svetskog kupa turing automobila sve “hjundai elantre” voze sa samo jednim brisačem, onim koji se nalazi ispred vozača.

U ime klijentskog odeljenja Hjundai motorsporta, inženjer Andrea Čizoti podneo je zahtev sudijama da korejskim automobilima dozvole nastup u takvoj konfiguraciji na Nirburgringu.

Razlog je u tome što je Hjundai tokom nedavnog testa utvrdio da njihovi brisači ne funkcionišu korektno pri brzinama većim od 200 km/h.

Svi pokušaji da se problem reši za kratko vreme između testa i prve trke sezone pokazali su se neuspešnim.

Stoga se Hjundai motorsport obratio zahtevom da sa svih šest automobila timova BRC rejsing, Engstler i Target ukloni desni (suvozački) brisač kako bi makar onaj na vozačkoj strani radio kako treba.

Posle konsultacija s FIA tehničkim delegatom, sudije su odobrile predloženo rešenje, s tim da ono važi samo za Nirburgring zbog specifičnih karakteristika staze i takođe posebnih vremenskih uslova.

Najuspešniji pilot “elantre” na kvalifikacijama bio je drugoplasirani Žan-Karl Verne. Njegov timski kolega Luka Engstler završio je četvrti, Gabrijele Tarkvini šesti, a Norbert Mihelis osmi. Andreas i Jesika Bekman zauzeli su pozicije 17, odnosno 20 u konkurenciji 22 takmičara.