Haf: Nestrpljivi vozači su napravili mnogo štete, a bez pravog razloga

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Iako svestan iskušenja koja ga očekuju na povratku u Svetski kup turing automobila, Rob Haf verovatno nije očekivao da u otvarajućoj rundi serije na Nirburgringu neće upisati ni jedan jedini poen.

Štaviše, on zbog sudara nije završio nijedan od dva sprinta na 25,378 kilometara dugačkoj stazi i prešao je samo dva od mogućih šest krugova, pa je svoj nastup opisao kao jedan od onih koji služe čeličenju karaktera.

Na početku vikenda, Haf je iskreno priznao da su mu i “kupra” i tim potpuno novi, da ima samo pola test dana u automobilu i da će morati da se pozove na celokupno svoje 17-godišnje iskustvo kako bi se istakao na Nirburgringu.

Ipak, trkač iz Kembridža bio je i dovoljno samouveren da kaže da se posle jednogodišnje pauze vratio u WTCR iz jednog jedinog razloga – da bi ponovo osvojio svetsku titulu.

Kvalifikacije su bile debakl za sve vozače “kupri leon kompetision” Zenge motorsporta. Haf je kao osamnaesti bio brži od svih svojih kolega. Mikel Askona je završio na 19. poziciji, dok su Bence Boldiž i Đordi Žene popunili poslednji startni red.

Ušavši u trku 1 iz devetog reda, Haf se u jednom trenutku probio do 13. pozicije, ali je na početku drugog kruga pretrpeo bliski susret sa dva suparnička automobila na GP sekciji staze

Englez je potonuo u plasmanu, a zatim u trećem krugu skrenuo u boks radi nužnih opravki. To je efektivno okončalo njegov prvi nastup, dok su timske kolege stigle do cilja, ali nijedan od njih nije upisao bodove. Askona je bio šesnaesti, a Žene i Boldiž klasifikovani su na pozicijama 18, odnosno 19.

U trci 2 je Rob prošao još lošije, završivši je izudaran već na prvoj krivini. Tu je došlo do karambola u kom su osim njega učestvovali i Askona, kao i Gabrijele Tarkvini i Norbert Mihelis u “elantrama”.

Tom prilikom eliminisani su i Žene i Andreas Bekman, a jedinu preostalu “kupru” Boldiž je dovezao je do 13. mesta, što je njemu, Zengeovom timu i španskom automobilskom brendu donelo prva i zasad jedina tri poena u ovoj sezoni.

Haf je za udes koji je upropastio i skupo koštao šestoricu vozača okrivio nepotrebno nestrpljivu vožnju pojedinih konkurenata.

“Ovo je bio baš težak vikend. U prvoj trci me je pogurala “honda” i to je izazvalo oštećenje automobila. Unutrašnja obloga blatobrana usecala se u gumu i zbog toga sam morao da odem u boks”, kazao je on.

“A onda, u trci 2, niko nije hteo da ostavi nimalo prostora na prvoj krivini. Nažalost, to se završilo tako što su mnogi automobili pretrpeli oštećenja i nisu završili trku. Šteta što je tako bilo, jer kad ste tako daleko u koloni imate sve vreme ovog sveta.”

“Nažalost, neki ljudi koji su novi u šampionatu takođe su i isuviše nestrpljivi i oni su prouzrokovali mnogo štete na kraju kolone, a bez pravog razloga.”

“Kod nas su oštećenja bila prevelika, nismo imali maksimalnu brzinu, a kada sam bio okrenut, pokupio sam svog timskog kolegu Askonu, što je bio veliki maler.”

“Težak vikend za tim, definitivno jedan od onih koji jačaju karakter. Ali, već se okrećemo ka onom sledećem u Eštorilu”, poručio je Haf.

Druga WTCR runda vozi se na čuvenoj portugalskoj pisti 26. i 27. juna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*