Samo Mađari kažnjeni za prestupe u trci 1 na Motorlandu

Burna prva WTCR trka na Motorland Aragonu dobila je svoj epilog tek kada su i zvaničnici kazali svoju poslednju reč, a oni nisu pokazali preterani trud da raspletu šta se sve u njoj dešavalo.

Istini za volju, takav poduhvat verovatno bi bio i neizvodljiv.

Zato je stvar završena minimalnim brojem kazni – izrečene su samo dve – iako je, grubo govoreći, bar polovina preticanja u trci 1 započeta, izvedena i dovršena van famoznih granica staze.

Te granice staze bile su posebna priča tokom celog vikenda i tretirane su ili kao uslovna svetinja (u kvalifikacijama), ili kao tek neobavezno uputstvo kuda bi valjalo voziti.

Prva kazna dosuđena je Zengeovom pilotu Gaboru Kišmarti-Lehneru zbog preranog starta u trci 1. Mađarski vozač-džentlmen inače je ušao u trku s 19. mesta.

Prerani start Kišmarti-Lehnera rezultirao je i jednim kaznenim poenom na njegovoj licenci, prvim u sezoni.

Vremenska kazna od 10 sekundi izrečena je i Atili Tašiju, koji je u 9. krugu udario “hjundai” Džoša Fajlsa, nakon čega je Englez izgubio nekoliko pozicija.

Zbog akcije koja predsavlja i kršenje sportskih propisa takmičenja i FIA Međunarodnog sportskog kodeksa, Taši je pored dodatog vremena zaradio i jedan kazneni poen, pa ih sada ima ukupno 2.

Izrečene mere nisu spektakularno uticale na konačni poredak trke 1, zato što Taši i Kišmarti-Lehner ni u provizornom plasmanu nisu zauzimali neka posebno visoka mesta.

Na cilj je Taši stigao petnaesti, a Kišmarti-Lehner odmah iza njega. U finalnoj klasifikaciji, te pozicije pripale su Nikoli Bartu i Fajlsu, a Mađari su dobili mesta 17 i 18 i poslednji su vozači s plasmanom u trci 1.